18 Μάιος 2017, 18:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2017, 19:55

Ποιοι θα μιλήσουν στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Διαδικασία εξπρές στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει νόμο (που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ στις 11 Μαρτίου), με τον οποίο καθιερώνεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ελληνικό κοινοβούλιο θα τιμήσει τη 19η Μαΐου με μια ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Άλλωστε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του τόνισε ότι η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων «πρέπει να μένει ζωντανή «για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σε εγρήγορση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του pontos-news.gr, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα προεδρεύσει ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το λόγο αναμένεται να λάβει ο βουλευτής Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος και εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης.

Τους ΑΝΕΛ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, το Ποτάμι ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης, και τη Χρυσή Αυγή ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σαχινίδης. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ποιος θα είναι ο ομιλητής από την Ένωση Κεντρώων.

Από τη Βουλή έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδροι Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων, πρόεδροι Συνομοσπονδιών Ποντίων Ελλήνων και πρόεδροι Πολιτιστικών Κέντρων Ποντιακού Ελληνισμού.