17 Μάιος 2017, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2017, 19:45

Το λαζουδένεν το ψωμίν στη Φάτσα του Πόντου (βίντεο)

Θεωρείται ένα από μυστικά της υγιεινής ζωής και μακροζωίας. Μιλάμε για το λαζουδένεν το ψωμίν, δηλαδή το ψωμί που γίνεται από καλαμποκάλευρο, που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί τη βασική τροφή στον Πόντο, κυρίως στις βόρειες καταπτώσεις των Ποντικών Άλπεων.

Το καλαμπόκι αλέθονταν σε νερόμυλους, τον χαμαιλέτεν, και ζυμωνόταν χωρίς μαγιά ή άλλη επεξεργασία.

Στο βίντεο βλέπουμε τον νερόμυλο στη συνοικία Γιαλίκιοϊ της Φάτσας, που βρίσκεται στο νομό Κοτυώρων (Ορντούς), στον οποίο όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού αλέθουν το καλαμπόκι τους, χωρίς να πληρώνουν καπίτς, δηλαδή προμήθεια στον χαμαιλετάρ (μυλωνά) αφού ο νερόμυλος είναι αυτοδιαχειριζόμενος από την κοινότητα. Το τελευταίο ίσως και το κυριότερο: το καλαμπόκι είναι οργανικό και με παραδοσιακό σπόρο, όχι υβρίδιο!