24 Οκτώβριος 2013, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:56

Ο καλός ύπνος κάνει θαύματα στον εγκέφαλο μας!

  • Ο καλός ύπνος κάνει θαύματα στον εγκέφαλο μας!

Ο καλός ύπνος κάνει θαύματα στον εγκέφαλο μας!

Ο ύπνος δεν ξεκουράζει μόνο το σώμα, αλλά και τον εγκέφαλο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες που έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μέρας!

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, ο ύπνος εκτός των άλλων είναι ένα σύστημα μέσω του οποίου ο εγκέφαλος απαλλάσσεται από τα «απορρίμματα» όπως είναι οι τοξίνες. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκειά του τα κύτταρα συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά ανάμεσα στους νευρώνες, τα οποία επιτρέπουν στο υγρό να «ξεπλύνει» τον εγκέφαλο από τις τοξίνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται και έτσι οι τοξίνες παραμένουν στον εγκέφαλο. Μάλιστα, πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να εμπλέκονται στην πρόκληση εγκεφαλικών διαταραχών, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.

Όπως αναφέρει το BBC, η νέα ανακάλυψη εξηγείσ τον λόγο για τον οποίο κοιμούνται και τα ζώα, παρά το γεγονός ότι ο ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν βορά των άγριων ζώων.

«Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ενέργεια στη διάθεσή του και φαίνεται ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας – του ύπνου και της αποτοξίνωσης ή της αφύπνισης και της συνείδησης», εξηγεί η δρ Maiken Nedergaard. «Είναι σαν να κάνει κανείς ένα πάρτι στο σπίτι του. Είτε θα διασκεδάζει με τους καλεσμένους του, είτε θα καθαρίζει το σπίτι – και τα δύο ταυτοχρόνως δεν μπορεί να τα κάνει».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Πηγή: naftemporiki.gr