19 Μάιος 2017, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 19:02

Η γιορτή των Τούρκων ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Η γιορτή των Τούρκων ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Η ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, η 19η Μαΐου, έχει οριστεί από το τουρκικό κράτος ως ημέρα γιορτής και αργίας, ως Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού. Η μαύρη επέτειος που ξυπνά οδυνηρές μνήμες στον ποντιακό ελληνισμό, είναι αφιερωμένη –τελείως συμπτωματικά, να υποθέσουμε– από τους γείτονες στη μνήμη του Κεμάλ, ως η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Η Γιορτή της Νεολαίας και του Αθλητισμού γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου του 1935, επί των ημερών του Κεμάλ.

Η συγκεκριμένη γιορτή διευρύνθηκε προς τιμήν του και μετονομάστηκε σε Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού μετά την έλευση της χούντας του Κενάν Εβρέν, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980.

Στην ουσία πρόκειται για μια γιορτή γυμναστικών επιδείξεων που υπήρχε από το 1916, απέκτησε όμως πιο έντονο χαρακτήρα επί των ημερών του Κεμάλ και επισημοποιήθηκε το 1936. Νεαροί μαθητές και σπουδαστές συγκεντρώνονται στα στάδια της χώρας, ψάλλουν τον εθνικό ύμνο, απαγγέλλουν ποιήματα, οργανώνουν παρελάσεις και γυμναστικές επιδείξεις και συχνά θεατρικά δρώμενα αφιερωμένα στον σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Άγκυρα.


Παρέλαση κοριτσιών στη Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού το 1939 (φωτ.: wikipedia.org)