14 Μάιος 2017, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2017, 18:10

Στην Αθήνα για πρώτη φορά το σκήνωμα της Αγίας Ελένης

  • Στην Αθήνα για πρώτη φορά το σκήνωμα της Αγίας Ελένης
  • Στην Αθήνα για πρώτη φορά το σκήνωμα της Αγίας Ελένης
  • Στην Αθήνα για πρώτη φορά το σκήνωμα της Αγίας Ελένης

Στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Μάρκου στην ομώνυμη πλατεία της Βενετίας έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, η ελληνική αντιπροσωπεία, όπου την υποδέχθηκε ο Ρωμαιοκαθολικός Πατριάρχης της Βενετίας και ξεκίνησε η λιτή τελετή παράδοσης - παραλαβής των ιερών κειμηλίων, του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης και του Τιμίου Σταυρού, από την ελληνική αντιπροσωπεία σε κλίμα κατάνυξης.

Ο επικεφαλής της αποστολής, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος και διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας παρέλαβε από τον Πατριάρχη Βενετίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκο το ιερό λείψανο της Αγίας με τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Πατριάρχης Βενετίας χαρακτήρισε ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών το σημερινό προσκύνημα και την παραλαβή των λειψάνων της Αγίας Ελένης, ενώ από την πλευρά τους τόσο ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ όσο και ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευλογία που τους δόθηκε να μεταφερθούν στην Αθήνα τα ιερά λείψανα.

Στην τελετή συμμετείχε και ο μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο οποίος θα συνοδεύσει την αποστολή στην Αθήνα. Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αποστολή είναι ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσή του προς την αποβάθρα Κορνολντί της Βενετίας, από όπου οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας.

Η λιτανευτική πομπή πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Βενετίας «Τεσέρα». Προηγούνταν τέσσερις νέοι με παραδοσιακές φορεσιές, Κρητικοί και Πόντιοι βρακοφόροι, που κρατούσαν τη σημαία της Βενετίας, καθώς και άλλοι τέσσερις που κρατούσαν τη βυζαντινή σημαία.

Ακολουθούσε τριάδα ιερέων με αναμμένες λαμπάδες, ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μαρμαρινός, διευθυντής ΓΕΝ, ο π. Κυριακός Τσουρός, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο π. Ευθύμιος Κερμελής, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Ηλιουπόλεως.

Το πρωί της Κυριακής, η ελληνική αντιπροσωπεία εκκλησιάστηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, όπου ανέμενε ο μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος και συμπροσευχήθηκαν οι ιερείς της αποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία ορθόδοξων πιστών.

Τα ιερά κειμήλια υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, για να οδηγηθούν ακολούθως στο δημαρχείο Αιγάλεω και εν συνεχεία με λιτανευτική πομπή στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας όπου και θα φιλοξενηθούν για ένα μήνα.

Η μεταφορά του ιερού σκηνώματος και του Τιμίου Σταυρού στην Ελλάδα πραγματοποιείται με αεροσκάφος της Ellinair το οποίο παραχώρησε στην Εκκλησία της Ελλάδος ο ιδιοκτήτης της Μπόρις Μουζενίδης.