13 Μάιος 2017, 13:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2017, 13:37

Πώς θα τιμήσει η ΠΟΠΣ την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Πώς θα τιμήσει η ΠΟΠΣ την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Στιγμιότυπο από τον χορό των πυρριχιστών στην περσινή εκδήλωση της ΠΟΠΣ

Τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για την Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), με ανακοίνωσή της στην οποία απευθύνει κάλεσμα για ενότητα του ποντιακού χώρου, στηλιτεύοντας συγχρόνως την άρνηση της ΠΟΕ για την οργάνωση κοινής εκδήλωσης.

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με οδηγό την ιστορική διαδρομή σχεδόν μισού αιώνα, αλλά και έχοντας πλήρη συναίσθηση κι επίγνωση, όχι μόνο της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά και της άκρατης βούλησης της λαϊκής βάσης του ποντιακού χώρου, για άλλη μία φορά, κατέθεσε συγκεκριμένη, καλοπροαίρετη και απολύτως εφικτή πρόταση για την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων όλων των Ομοσπονδιών στις 19 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη.

»Δυστυχώς, το ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), έστω και με ισχνή σχετική πλειοψηφία, αρνήθηκε και πάλι την πρότασή μας για κοινή εκδήλωση.

»Ως ΔΣ της ΠΟΠΣ αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις προσχηματικές δικαιολογίες των αρνητών της κοινής παρουσίας όλων των Ποντίων, έστω για μία ημέρα τον χρόνο, για την Ημέρα Μνήμης
της Γενοκτονίας των προγόνων μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ.

«Αφήνουμε στην κρίση της κοινής γνώμης, όσους επιμένουν να εστιάζουν σε ψευδεπίγραφα διλήμματα, με διχαστικό πνεύμα, προφανώς, λόγω της αδυναμίας τους να ξεφύγουν από αγκυλώσεις και κακές πρακτικές του παρελθόντος, εξυπηρετώντας όσους εφαρμόζουν την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” στον οργανωμένο ποντιακό χώρο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ΔΣ της ΣΠΟΣ καλεί όλους στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται με τη συμμετοχή της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή όλων μας στην τελετή μνημοσύνης για τα θύματα  της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού είναι φωνή για την αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας, είναι  φωνή  για τη  διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας». 

Οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ ανοίγουν στις 19 Μαΐου στις 6.30 μ.μ., με συγκέντρωση σωματείων, φορέων, νεολαίας στην Πλατεία Αριστοτέλους. Στις 7.30 μ.μ. ακολουθεί πορεία Μνήμης προς το Λευκό Πύργο μέσω της Λεωφόρου Νίκης. Στις 8.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας στο Λευκό Πύργο από άγημα Ποντίων και τη στρατιωτική μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού. Αναλυτικά:

  • Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετέχει η ομάδα «Aidos» και ο «Κύκλος» με 40 κρουστά.
  • Τραγουδά για τον Πόντο η Έλενα Κασαμπαλίδου.
  • Η χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου  Ευόσμου, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος ARGO και το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Ποντοπόροι», ερμηνεύουν για πρώτη φορά το τραγούδι Αετός, το οποίο συνέθεσαν δύο μαθήτριες του Σχολείου.  
  • Θα παρουσιαστεί πυρρίχιος χορός σέρρα και χορός των μαχαιριών.
  • Θα γίνει κατάθεση  ψηφίσματος στο τουρκικό Προξενείο.

Παράλληλες δράσεις
Γύρω από το Λευκό Πύργο θα πραγματοποιηθεί 1ο τουρνουά  Μνήμης από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, αξιολογήμενο από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Και παράλληλα θα εξελιχθεί η δράση για  παιδιά «Ταξιδεύοντας με τις μνήμες των προγόνων  μας», από το Εργαστήριο τέχνης «ART FACTORY», χώρος ανάπτυξης ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη της ανακοίνωση της ΠΟΠΣ