12 Μάιος 2017, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2017, 20:50

Kυβερνοεπίθεση σε νοσοκομεία της Βρετανίας

  • Πόλεμος κατασκόπων στο διαδίκτυο: Iσραηλινοί έβλεπαν Ρώσους να παρακολουθούν τις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκρίνεται σε επίθεση στον κυβερνοχώρο, η οποία όπως ανέφεραν νοσοκομεία στη χώρα τα ανάγκασε να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς. «Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας) που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

Νωρίτερα, τα βρετανικά νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι υποχρεώθηκαν να παραπέμψουν αλλού επείγοντα περιστατικά έπειτα από επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στον κυβερνοχώρο σε εθνικό επίπεδο.

«Έπειτα από μια φερόμενη ως εθνική επίθεση στον κυβερνοχώρο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS», ανέφερε το NHS του Μερσισάιντ στη βόρεια Αγγλία σε ανάρτησή του στο Twitter. Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, η επίθεση εξαπλώνεται και σε άλλους οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν ιό τύπου «ransomware» που μπλοκάρει την πρόσβαση σε αρχεία και ζητεί από τον χρήστη να καταβάλει λύτρα σε bitcoin.

Όπως μεταδίδει το BBC υπάρχουν αναφορές για πλήγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βιετνάμ, τη Ταϊβάν και άλλες χώρες.