11 Μάιος 2017, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2017, 14:42

Επιστροφές φόρου τέλος, θα γίνεται συμψηφισμός και για μελλοντικές οφειλές

  • Επιστροφές φόρου τέλος, θα γίνεται συμψηφισμός και για μελλοντικές οφειλές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Τέλος στις επιστροφές φόρου εισοδήματος βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημιουργώντας μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα συμψηφίζονται αυτόματα οι επιστροφές φόρου με παλιές οφειλές, αλλά και με μελλοντικές φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις.

Η διαδικασία συμψηφισμών θα γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας «παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών» που αναμένεται να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία με δημόσιο διαγωνισμό.

Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει, ενώ παράλληλα, αν δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ, θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους.

Δηλαδή, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος μπορεί να μην καταβάλλονται εντός του έτους που έχουν προκύψει προκειμένου να συμψηφιστούν με υποχρεώσεις των δικαιούχων που θα προκύψουν. Οι δε επιστροφές φόρου που οφείλονται από το Δημόσιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτόματα με οφειλές τους προς άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ.

Επιπλέον θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί θα τρέχουν με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, καθώς η φορολογική διοίκηση θα έχει την πλήρη εικόνα των οφειλών 8 εκατ. φορολογουμένων, και έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης του κινδύνου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.