11 Μάιος 2017, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2017, 20:23

Συγκίνηση σκόρπισε το ντοκιμαντέρ «Πόντος – Οι μεγάλες ώρες» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (βίντεο-φωτο)

  • Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Πόντος – Οι μεγάλες ώρες»

Με συγκίνηση και αμείωτο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκειά του, στη μεγάλη και κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, άτομα κάθε ηλικίας παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ Πόντος – Οι μεγάλες ώρες.

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τα γεγονότα πριν από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια προβολή εμπλουτισμένη με συγκινητικές φωτογραφίες από τα θλιβερά εκείνα χρόνια.

Μια παραγωγή-αφιέρωμα του Livemedia στη μνήμη της Μυροφόρας Σάρρα-Παρχαρίδου, συζύγου του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργου Παρχαρίδη και μητέρας του ιδιοκτήτη του Livemedia Στάθη Παρχαρίδη.


(Φωτ.: Facebook / Stathis Parharidis)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ από τον Στάθη Παρχαρίδη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η φωνή που ακούγεται στα τραγούδια είναι της γιαγιάς του, Παρθένας Παρχαρίδου.


(Βίντεο: Facebook / Stathis Parharidis)

«Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου, Μυροφόρα Σάρρα-Παρχαρίδου, αλλά και σε κάθε μάνα που με αφοσίωση στηρίζει την οικογένειά της και μεγαλώνει τα παιδιά της. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού», σημείωσε ο Στάθης Παρχαρίδης, ζητώντας από τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

«Την πατρίδα μ’ έχασα»
Μόλις ολοκλήρωσε την παρουσίαση ο Στάθης Παρχαρίδης, στην αίθουσα «επιβλήθηκε» η μελωδική φωνή του γνωστού Πόντιου τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη που ερμήνευσε a cappella το συγκλονιστικό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα». Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή και είπε κι άλλα ποντιακά τραγούδια, υπό τους ήχους της κεμεντζέ του Κώστα Σιαμίδη και του νταουλιού του Γιάννη Πολυχρονίδη.


Το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ έδωσαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Αμέσως μετά ξεκίνησε προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 40 λεπτών. Σε αυτό ακαδημαϊκοί παραθέτουν ιστορικά γεγονότα πριν από τη Γενοκτονία και επιζήσαντες καταθέτουν τις μαρτυρίες τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σέρρα, την οποία χόρεψαν, κερδίζοντας την προσήλωση και τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού, έξι πυρριχιστές.


Και η Άννα Θεοφυλάκτου ήταν εκεί (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η Άννα Θεοφυλάκτου και η διοίκηση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, και ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ10
ΜΑΙΟΣ
2017
20:00
Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.