10 Μάιος 2017, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2017, 20:36

Άρθρο του πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννη Αποστολίδη για Γιώργο Παρχαρίδη και Ιβάν Σαββίδη

  • Άρθρο του πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννη Αποστολίδη για Γιώργο Παρχαρίδη και Ιβάν Σαββίδη

Με μια μακροσκελή επιστολή, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης σχολιάζει τα εσχάτως τεκταινόμενα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Το pontos-news.gr την δημοσιεύει αυτούσια:

Λένε κάποιοι ότι ο Γιώργος Παρχαρίδης καταχρώμενος το κύρος του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο θέλει να τον εξουσιάζει αυταρχικά ο ίδιος ή δι' αντιπροσώπων. Δηλαδή τον εμφανίζουν ως Ερντογάν του χώρου.

Λένε άλλοι για τον Ιβάν Σαββίδη ότι και αυτός με το κύρος του και το χρήμα που διαθέτει για ευεργεσίες, λειτουργεί περίπου ως Γκιουλέν του χώρου.

Και το γεγονός ότι ο ποντιακός χώρος σπαράσσεται –οδυνηρότατο σύμπτωμα υπήρξε η παραίτηση των 9 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΠΟΕ– το αποδίδουν πολλοί στη σύγκρουση αυτών των δύο κορυφαίων παραγόντων.

Αυτά είναι ανοησίες. Είναι λάθος εικόνα αυτών των προσώπων. Δυστυχώς όμως αυτές οι ανοησίες εμφανίστηκαν και επίσημα, διότι το κείμενο παραίτησης των 9 του ΔΣ της ΠΟΕ αναφέρεται σε έναν στυγνό πατερναλισμό στην ΠΟΕ και απλώς αποφεύγουν να ονοματίσουν τον «πατέρα», εννοώντας όμως τον Γιώργο Παρχαρίδη. Ξέρουμε εξάλλου ότι η άλλη πλευρά, αυτή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, εξαρχής υποπτευότανε ότι οι 9 αποτελούσαν εντολοδόχους του Ιβάν στο Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτημένους σε ομάδα.

Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμιά σχέση με την αλήθεια.

Ο Παρχαρίδης έχει κάθε δικαίωμα να έχει φιλίες μέσα στον οργανωμένο χώρο, όπως και να διαθέτει το κύρος του κατά βούληση. Και αυτό κάνει, μας αρέσει - δε μας αρέσει. Ποιος είπε ότι μόνο οι ασήμαντοι έχουν τέτοιο δικαίωμα; Ας ανεβάσουμε και εμείς με τα έργα μας το κύρος μας στο ύψος του κύρους του Παρχαρίδη και ας κάνουμε ό,τι κάνει αυτός, δικαίωμά μας. Επίσης ο Ιβάν έχει δικαίωμα να ευεργετεί σωματεία διαθέτοντας τα χρήματά του, όσα θέλει, όπου αυτός κρίνει ότι θα πιάσουν τόπο. Ποιος είπε ότι μόνο ο οβολός της χήρας καθαγιάζεται; Μερικές φορές με λάθος επιλογές του δίνει την εικόνα ότι επιδιώκει να μανιπουλάρει τον ποντιακό χώρο, αλλά αυτό είναι ψευδής εικόνα.

Παρεμπιπτόντως θα πω ότι ο Ιβάν χρηματοδότησε, επί ημερών προεδρίας μου στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου, του οποίου την πρώτη παρουσίαση στις 18/3/2016 τίμησε ως γνωστόν με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εν τούτοις ενώ, παρά την ευεργεσία του, εγώ δύο φορές καταψήφισα στο ΔΣ της Λέσχης σε θέμα ενδιαφέροντος Ιβάν Σαββίδη, ουδέποτε αντιλήφθηκα κάποια δυσφορία του, ουδέποτε ζήτησε το παραμικρό από το ΔΣ της Λέσχης. Έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να αντιπαλεύουμε τις επιλογές αυτών των δύο προσώπων και τη σωρεία των λαθών τους, ιδίως τον τελευταίο καιρό, αλλά οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε αυτό καθαυτό το δικαίωμα επιλογής.

Ουσιαστικά αυτό το δικαίωμα αμφισβητούν οι 9 της ΠΟΕ στο κείμενο παραίτησής τους. Λένε ότι δεν ανέχονται πλέον τον πατερναλισμό στην ΠΟΕ και ευρύτερα στον ποντιακό χώρο. Αποφεύγουν να το πουν ευθέως αλλά εννοούν ότι δεν ανέχονται αυτό που μεταξύ τους ονομάζουν παρχαριδισμό. Ωστόσο μια ακριβοδίκαια εκτίμηση της συνολικής προσφοράς του Γιώργου Παρχαρίδη στα ποντιακά είναι όχι απλά θετική αλλά κεφαλαιώδης. Κάνει όμως και μοιραία λάθη. [...]

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή του Γιάννη Αποστολίδη.