23 Οκτώβριος 2013, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:43

Όλα όσα έγιναν στο 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο για την Ποντιακή λύρα

  • Όλα όσα έγιναν στο 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο για την Ποντιακή λύρα

Όλα όσα έγιναν στο 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο για την Ποντιακή λύρα. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

- Όλα όσα έγιναν το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου στο 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα"
- Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του συνεδρίου κ. Ηλιάδη Γιώργου στο Pontos-News
- Ποιοι παρευρέθησαν
- Τι αποφάσεις πάρθηκαν στην λήξη του συνεδρίου
- Θα υπάρξει επόμενο Παγκόσμιο συνέδριο για την Ποντιακή λύρα και αν ναι πότε θα γίνει;
 
Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα" από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης. Όσοι είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν από κοντά, λένε ότι το Συνέδριο αυτό άνοιξε νέους ορίζοντες για το εθνικό έμβλημα τον Ποντίων, την Ποντιακή Λύρα.

Η Ποντιακή λύρα αποτελεί αναμφίβολα για τον Ποντιακό Ελληνισμό σημείο αναφοράς, η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης πήρε αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία της διοργάνωσης του συνεδρίου, θέλοντας να την κάνει Παγκόσμια γνωστή και τελικά τα κατάφερε. Αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη συμμετοχή που είχε το συνέδριο. Κατασκευαστές, ιστορικοί, μουσικολόγοι, εθνογράφοι από όλο τον κόσμο ήρθαν στην Ελλάδα για να αποκαλύψουν τα μυστικά της κατασκευής της Ποντιακής λύρας.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου το πρωί, στην αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης του Δημαρχείου Αργυρούπολης - Ελληνικού, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των κατασκευαστών. Τα θέματα που αναπτύχτηκαν ήταν πολλά και πολύ ενδιαφέροντα αντικατοπτρίζοντας 100% τον τίτλο του συνεδρίου "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα". Οι ενότητες που απασχόλησαν τους σύνεδρους περιστρέφονταν γύρω από την λεπτομερειακή ανάλυση της κατασκευής της Ποντιακής Λύρας και ιστορικών θεμάτων που αφορούν αυτό το σπουδαίο όργανο για τους Πόντιους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία κατασκευαστή από την Τουρκία που αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει η Ποντιακή Λύρα στην Τουρκία σήμερα. Ενώ ένας Ρώσος κατασκευαστής ανέπτυξε τον τρόπο με τον όποιο διδάσκεται η Ποντιακή λύρα στην χώρα του. 

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Αργυρούπολης - Ελληνικού. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη την Ένωση Ποντίων για την διοργάνωση, αλλά και τους κατασκευαστές για το μεράκι και την προσπάθειά τους να μεταδώσουν την τέχνη τους στη νέα γενιά. Ως Κρητικός δεν παρέλειψε να συγκρίνει την ποντιακή με την κρητική λύρα, λέγοντας ότι οι ομοιότητές τους αντανακλούν τα πολλά κοινά στοιχεία Κρητικών και Ποντίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Σοφία Βούλτεψη, ο Χάρης Παζβαντίδης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σιούφας. Στο τέλος της βραδιάς η αίθουσα πλημμύρισε με χορούς και τραγούδια από τον Πόντο, από τον Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων "Σέρρα", ενώ τιμήθηκε για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο Νίκος Ζουρνατζίδης. 

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ποντιακή λύρα κ. Ηλιάδης Γιώργος δήλωσε αποκλειστικά στο
Pontos-News.Gr στο τέλος της βραδιάς ότι νιώθει βαθύτατα συγκινημένος για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης διοργάνωσηκαι συνέχισε λέγοντας: " Ένα όνειρο μου πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης κατάφερε κάτι μοναδικό, έκανε Παγκόσμια γνωστή την Ποντιακή μας λύρα."

Τι αποφασίστηκε στην λήξη του συνεδρίου

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η λήξη του συνεδρίου όπου όλοι οι σύνεδροι αποφάσισαν από κοινού τα εξής:

- Θα πραγματοποιείται κοινή διοργάνωση των Διαγωνισμών για την Ποντιακή λύρα (ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης) και των Παγκοσμίων επιστημονικών συνεδριών.

- Χρονικά προσδιορίστηκε να πραγματοποιούνται οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις ανά 2 χρόνια. 

- Στα σχέδια των συνέδρων είναι η υλοποίηση ενός κοινού ιστότοπου ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτού προς κάθε ενδιαφερόμενο.

- Ορίστηκαν οι νέες βελτιωμένες προδιαγραφές για την διεξαγωγή του Διαγωνισμού Ποντιακής Λύρας.

- Τον Οκτώβριο του 2015 θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Διαγωνισμός Ποντιακής Λύρας και το 2ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα".

Χορηγός επικοινωνίας: Pontos-News.Gr

Gallery