6 Μάιος 2017, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2018, 12:45

Όλο το σκηνικό της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Λαβάλ του Καναδά (βίντεο)

  • Όλο το σκηνικό της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Λαβάλ του Καναδά (βίντεο)

Εκτενέστατο ρεπορτάζ στην προσπάθεια των Ποντίων του Μόντρεαλ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όχι μόνο από τις μεμονωμένες πόλεις, αλλά και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά, αφιερώνουν τα Ελληνικά Χρονικά του Μόντρεαλ.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση που κατέθεσαν στις 2 Μαΐου στο δημοτικό συμβούλιο του Λαβάλ στο Μόντρεαλ, οι δύο Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλη Καρυδόγιαννης και Αγλαΐα Ρεβελάκη, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την διάρκεια των 1916-1923 από τους Οθωμανούς, καθώς επίσης και τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.

Πρόταση η οποία έγινε τελικά δεκτή και έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα των Ποντίων της διασποράς για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Το γεγονός ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις διόλου δεν τους εμπόδισε να ενώσουν δυνάμεις και να εργαστούν σκληρά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προκειμένου να κάνουν γνωστή την ιστορία των Ποντίων και να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που δεν είναι Έλληνες για την αναγκαιότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Στα Ελληνικά Χρονικά του Μόντρεαλ μιλάνε για την προσπάθεια που απαιτήθηκε, αλλά και για τον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η παρέμβαση στο ρεπορτάζ του Γιάννη Αμανατίδη, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια μιλά για τον πόθο να αναγνωριστεί η Γενοκτονία, αλλά και για τις ιστορίες που του διηγήθηκε η γιαγιά του για τα τραγικά χρόνια του αφανισμού και των διώξεων.

Στα Ελληνικά Χρονικά μιλούν επίσης οι Λευτέρης Μιχαηλίδης πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ και Ντένιζ Μαρίνος, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Λαβάλ. Και οι δύο εξαίρουν τον κοινό αγώνα των δύο Ελλήνων δημοτικών συμβούλων του Λαβάλ, υπογραμμίζουν ότι αυτή η αναγνώριση είναι μόνο ένα μικρό βήμα και εκφράζουν την προσδοκία να έρθει σύντομα και η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την κυβέρνηση Τριντό.

Στον Καναδά, η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει επίσης αναγνωριστεί από το Τορόντο, την Οτάβα, το Λασάλ και την Οσάβα.