5 Μάιος 2017, 22:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2017, 20:03

Τίμησαν την εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (φωτο)

  • Τίμησαν την εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (φωτο)

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη τιμήθηκε η 1.220ή εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (από την ίδρυση της μονής στον Πόντο), στις πλαγιές του Βερμίου όρους στο ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στο Ροδοχώρι Νάουσας, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου 2017.

Ποντιακά σωματεία με παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους, αλλά και πλήθος πιστοί παρευρέθηκαν στις θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Μονής.

Το Σάββατο, αφού στολίστηκε η εορτάζουσα εικόνα την οποία έφεραν πρόσφυγες από τη Ματσούκα, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία από τον μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ. Ακολούθησε παρακάθ’ με τον Χρήστο Γεωργιάδη και τον Κωνσταντίνο Παναγιωτίδη που έπαιξαν λύρα και απέδωσαν μαζί με τους παρευρισκόμενους επιτραπέζια παραδοσιακά τραγούδια, ενώ μάγεψε με το αγγείο του ο αειθαλής Χαράλαμπος Φουντουκίδης, ο οποίος απέδωσε παραδοσιακούς σκοπούς Ματσούκας.

Την Κυριακή, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και έγινε η περιφορά της εικόνας. Τους προσκυνητές καλωσόρισε ο πρόεδρος του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Στη συνέχεια οι σύλλογοι Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών Θεσσαλονίκης και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Χαρίεσσας παρουσίασαν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς. Την παρουσίαση του προγράμματος είχε ο υπεύθυνος πνευματικών εκδηλώσεων του Σωματείου Νικόλαος Σιδερόπουλος.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΑΝΕΛ Γεώργιος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων Ηρακλής Τσακαλίδης, οι ομότιμοι καθηγητές Πανεπιστημίου Ευστάθιος Πελαγίδης και Γ. Τσαχαλίδης, εκπρόσωποι της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Βεροίας, μέλη διοικητικών συμβουλίων ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Η προγραμματισμένη απόδοση τιμής από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στον μεγάλο ευεργέτη του Ιβάν Σαββίδη μετατέθηκε σε μελλοντική εκδήλωση, λόγω εσπευσμένης μετάβασής του στη Μόσχα.

  • Φωτογραφίες: Σοφία Αμπερίδου.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ22
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2017