4 Μάιος 2017, 21:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2017, 08:38

Η «Γη του Πόντου» στην ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στον Δημήτρη Ψαθά

  • Τιμητικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά και τη «Γη του Πόντου» από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
    Κάρτ ποστάλ εποχής όπου εικονίζεται το φημισμένο Φροντιστήριον Τραπεζούντος, στα παράλια της γενέτειρας του Δημήτρη Ψαθά

Τιμητικό αφιέρωμα στον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και λογοτέχνη Δημήτρη Ψαθά διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών, τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 7:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Θα παρουσιαστεί το κορυφαίο ιστορικό χρονικό του τιμώμενου συγγραφέα Γη του Πόντου, ένα συγκλονιστικό χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής με σπάνια αυτοβιογραφικά στοιχεία που έχει χαρακτηριστεί ως «η Βίβλος του Ποντιακού Ελληνισμού» από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνο Ι. Δεσποτόπουλο.

Προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης θα αναφερθούν στο έργο του και θα διαβάσουν αποσπάσματα κειμένων του στο αφιέρωμα αυτό, που θα περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελίες, αλλά και τραγούδι.

Θα μιλήσουν για τον Δημήτρη Ψαθά και το έργο του οι Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιώργος Λεονταρίτης, ενώ οι γνωστοί πρωταγωνιστές των έργων του Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Τάσος Ράμσης θα διαβάσουν αποσπάσματα από τη Γη του Πόντου και χρονογραφήματά του.

Έκπληξη της βραδιάς θα αποτελέσει η γνωστή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή, η οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε παρουσίαση βιβλίου, αποδεχόμενη την πρόταση της οικογένειας Ψαθά να διαβάσει ένα τρυφερό, συγκινητικό απόσπασμα από τις αναμνήσεις του  συγγραφέα, που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της Γης του Πόντου, δεδομένου ότι και εκείνη είναι ένα γνήσιο παιδί του Πόντου.

Η βραδιά θα κλείσει με μουσική και με τον νέο ταλαντούχο τραγουδιστή, Κώστα Αγέρη να τραγουδάει Την πατρίδα μ΄ έχασα.