5 Μάιος 2017, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2017, 09:30

Ο τελευταίος σαμαράς της Κερασούντας

Ήταν μόλις 12 ετών ο Αζμί Κενάν Ντικμέν όταν ξεκίνησε να μαθητεύει σε ένα σαγματοποιείο της Κασσιόπης (Κεσάπ’), μιας κωμόπολης που βρίσκεται 14 χλμ. ανατολικά της Κερασούντας.

Σήμερα, στα 65 του, θεωρείται ο πιο έμπειρος σαγματοποιός της περιοχής, ο άνθρωπος που φτιάχνει τα καλύτερα σαμάρια για άλογα και γαϊδούρια.

Μάλιστα, εδώ και χρόνια έχει το δικό του κατάστημα στο Ντερελί της Κερασούντας. Δυστυχώς όπως λέει, η δουλειά έχει μειωθεί κατά πολύ. Στο παρελθόν πουλούσε 300-500 σαμάρια το χρόνο και τώρα οι πωλήσεις του κυμαίνονται στα 40-50 σαμάρια.

Εκείνο που φοβάται ο έμπειρος τεχνίτης είναι ότι το επάγγελμα αυτό θα χαθεί, αφού δεν υπάρχουν μαθητευόμενοι, ενώ η τέχνη είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως το να κατασκευάσεις ένα σαμάρι, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού το σαμάρι δεν πρέπει να «χτυπάει» και να πληγώνει το ζώο, να μην γλιστράει από τη ράχη του στην ανηφόρα, να είναι φτιαγμένο από καλά υλικά, για να μην αρρωσταίνει το ζώο και άλλα πολλά μυστικά της τέχνης του σαγματοποιού.