21 Οκτώβριος 2013, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:57

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου!

  • Η Ποντιακή Διάλεκτος ξαναζωντανεύει! Τι λένε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου!

Είναι φιλομαθείς, επιμελείς και δεν σημείωσαν ούτε μία απουσία από τα μαθήματά τους. Ο λόγος για τους συνολικά 130 "μαθητές" όλων των ηλικιών - από φοιτητές μέχρι και 65χρονους - που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου. Μιας διαλέκτου που, μέσα από μικρές, αλλά ουσιαστικές φράσεις, μπορεί να αποδώσει όλα τα συναισθήματα και την αλήθεια της πραγματικότητας: από τις "κλασικές" φράσεις κι εκφράσεις "γουρπάν'ς να ίνουμε", και να "λελεύω σε", που ως επί το πλείστον οι μανάδες λένε στα παιδιά τους και σημαίνουν "θυσία να γίνω για σένα" και να "σε χαρώ", μέχρι και φράσεις που αποτυπώνουν, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το ιδιάζον ποιοτικό κι ενίοτε σκωπτικό χιούμορ των Ποντίων, όπως "άμον αλεπός" (σαν αλεπού, για κάποιον πανούργο),"έρθεν και επέμνεν" (έμεινε άφωνος από έκπληξη).

Τα μαθήματα του πρώτου κύκλου ολοκληρώνονται με την παράδοση των βεβαιώσεων παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Στα τμήματα διδάσκουν εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι ή φιλόλογοι που προσλήφθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, κι έχουν επιμορφωθεί με ευθύνη του Συνδέσμου, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πόντιων Εκπαιδευτικών και διευθυντής του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Κώστας Ανθόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι λόγοι που οδήγησαν τον κάθε έναν από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα είναι διαφορετικοί, ο στόχος ήταν κοινός κι αφορούσε τη "γνωριμία" και κατανόηση μιας διαλέκτου που "κουβαλά" σημαντική ιστορική παράδοση.

Οι νέοι που συμμετείχαν είναι κυρίως φοιτητές τμημάτων ιστορίας και γλωσσολογίας πανεπιστημιακών σχολών κι έδειξαν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη διάλεκτο μέσα από την παρακολούθηση των μαθημάτων, είπε ο κ. Ανθόπουλος.

Το παράδοξο δε, είναι ότι πολλοί απ' αυτούς δεν είναι Πόντιοι, όμως συμμετείχαν στα μαθήματα για να γνωρίσουν τον "πλούτο" της ποντιακής διαλέκτου.

Το εντυπωσιακό στοιχείο του όλου "εγχειρήματος" ήταν οι πολίτες μεγάλης ηλικίας - από 60 έως 65 ετών - που αν και ποντιακής καταγωγής αισθάνθηκαν την ανάγκη να εμβαθύνουν σε θέματα της ποντιακής διαλέκτου, τόνισε ο κ. Ανθόπουλος.

Τα μαθήματα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στηρίχθηκαν σε ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που συντάχθηκε με αρκετή δουλειά και συνεργασία επιστημόνων εκπαιδευτικών, οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα και τα κείμενα της ποντιακής διαλέκτου.

Μέσα από τα μαθήματα, οι συμμετέχοντες που συγκρότησαν πέντε τμήματα (το κάθε ένα με 30 άτομα), γνώρισαν τη δομή και τα στοιχεία της ποντιακής διαλέκτου, την εξελικτική της πορεία και τις ιδιαιτερότητες σε σχέση με τη νεοελληνική.

Ο κ. Ανθόπουλος επεσήμανε ότι η προσπάθεια αυτή αποτέλεσε πιλότο και για άλλους δήμους σε όλη τη χώρα που θα αξιοποιήσουν τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπάλληλος του τμήματος προγραμμάτων και δια βίου μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Στέφανος Νανάς, θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση πέντε τμημάτων αρχαρίων (Α' επιπέδου) και πέντε του δεύτερου επιπέδου (αυτοί που ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο και θα συνεχίσουν).

Αναφερόμενος στην πρώτη φάση του προγράμματος, ο κ. Νανάς επεσήμανε ότι τα μαθήματα του πρώτου κύκλου είχαν διάρκεια 40 ωρών, (όπως και του δεύτερου). Για κάθε επίπεδο που ολοκληρώνουν, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση, ενώ το τελευταίο επίπεδο διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου είναι το τρίτο.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 (τηλ. επικοινωνίας 2310-841498).

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 και θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες, με 10 ώρες διδασκαλίας το μήνα. Οι χώροι των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης θα επιλεγούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, τα οποία θα διαθέτουν την αναγκαία υποδομή.

"Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να συμβάλει στη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ελληνικών διαλέκτων, που με το διάβα των χρόνων χάνουν τη δυναμική τους, θα συνεχίσει να προσφέρει στους κατοίκους του τη δυνατότητα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου" είχε δηλώσει, σχετικά, ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης.

Της Ε. Σοφιανού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα:

Μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου. Ημέρες, ώρες, τοποθεσία, εγγραφές

Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου στην Θεσσαλονίκη. Πότε αρχίζουν τα μαθήματα και οι εγγραφές