3 Μάιος 2017, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2017, 11:47

Από το 2018 ο νέος ΕΝΦΙΑ με μείωση των αντικειμενικών αξιών

  • Σε ΦΕΚ η ανάθεση ανακαθορισμού των τιμών ζώνης σε επτά περιοχές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε νέα αναβολή της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών εμπορικών τιμών της κτηματαγοράς για άλλους έξι μήνες, και συγκεκριμένα για το Δεκέμβριο του 2017 αντί για τον Ιούνιο, συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές. Στόχος το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Φέτος πάντως ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις εξωπραγματικές σε πολλές περιοχές της χώρας φορολογικές αξίες των ακινήτων.

Με βάση τον προγραμματισμό, το Μάρτιο του 2018 θα εκδοθούν και να αποσταλούν σε περισσότερους από 7 εκατ. φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά στα οποία ο φόρος θα έχει υπολογιστεί όχι επί των σημερινών αντικειμενικών αξιών αλλά επί αυτών που θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αγοράς.

Επειδή όμως οι νέες φορολογητέες αξίες των ακινήτων αναμένεται να είναι μειωμένες σε πολλές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν εντός του 2018 να περιοριστούν και άλλο οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και να αυξηθούν οι συντελεστές επιβολής του ώστε τα έσοδα να διατηρηθούν στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ.