3 Μάιος 2017, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2017, 09:24

Έως ένα μισθό μείον οι χαμηλόμισθοι από τα νέα μέτρα

  • Έως ένα μισθό μείον οι χαμηλόμισθοι από τα νέα μέτρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Νέες επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους φέρνουν η μείωση του αφορολόγητου και η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που έκλεισε το πρωί της Τρίτης. Υπολογίζεται ότι από το 2020 (ή και νωρίτερα εάν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 403 ευρώ θα χάσουν έως ένα μισθό ή σύνταξη, ενώ από το 2018 θα περικοπούν φορολογικά πλεονεκτήματα και επιδόματα.

Το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, με αποτέλεσμα –εφόσον εφαρμοστεί το αντίμετρο της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%–, η αύξηση της φορολογίας να φτάνει έως τα 600 ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό, σημειώνουν Τα Νέα, αν προσθέσει κάποιος και τα χρήματα που χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω μηνιαίας παρακράτησης, τότε ανεβαίνει ο λογαριασμός.

Στην περίπτωση που κάποιος εμφανίσει ιατρικές δαπάνες οι οποίες ξεπερνούν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος, τότε η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 10% του ποσού των ιατρικών-φαρμακευτικών δαπανών. Αυτή η έκπτωση θα καταργηθεί από το 2018 μετά από απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ για να επιτευχθεί με σιγουριά ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά συνολικά το ψαλίδι των 450 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών και επιδομάτων που απαιτούν οι δανειστές, φαίνεται να έχουν αποφασιστεί τα εξής:

  • Μείωση επιδόματος ανεργίας.
  • Μείωση οικογενειακών επιδομάτων μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων σε όσους λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  • Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης.
  • Κατάργηση έκπτωσης φόρου 10% ιατρικών δαπανών.
  • Κατάργηση έκπτωσης 1,5% φόρου μισθωτών-συνταξιούχων (μηνιαία παρακράτηση).