3 Μάιος 2017, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2017, 14:53

«Τσικάρι μ’» λέει στον νέο του δίσκο ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

  • «Τσικάρι μ’» λέει στον νέο του δίσκο ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης
    Φωτογραφία από το εξώφυλλο του νέου δίσκου του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη

Με τη χαρακτηριστική φωνή του και με τη μοναδική φωνητική ευελιξία που τον διακρίνει, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης αποδίδει με ιδιαίτερη θέρμη τα τραγούδια του στιχουργού Μιχάλη Κουμπιού στον νέο δίσκο που έβγαλε πρόσφατα με τίτλο Τσικάρι μ’ και κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ. Ένας κύκλος τραγουδιών που πίστεψαν –μαζί με τον αδελφό του Ματθαίο, που τον συνοδεύει ως σολίστ στην ποντιακή λύρα– από την αρχή, αναφέρει στο pontos-news.gr ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης. «Ο Μιχάλης έχει μια διαφορετική άποψη από αυτά που συνηθίζουμε να ακούμε. Μας ενδιέφερε. Κι εμείς θέλαμε να σκάψουμε λίγο πιο βαθιά στα ακούσματά μας», συμπληρώνει.

Ο Κωνσταντίνος εναλλάσσει ήχους της κλασικής μουσικής με ήχους παράδοσης, ήχους ελληνικούς, βυζαντινούς, λαϊκούς, πάντα με έναν «λόγιο» τρόπο, καταθέτοντας τη δική του φωνητική ταυτότητα.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τίτλο ζεστό που θα μας γυρνούσε πίσω σε αυτά που ακούγαμε από τους παππούδες μας» αναφέρει για τον τίτλο του CD. Χαρακτηρίζει δε τη λέξη «τσικάρι», ακόμα και μουσικά, ως εύηχη. Παρ' όλα αυτά ο δίσκος –που δεν είναι ποντιακός–, κινείται σε μονοπάτια έντεχνου ethnic. «Όλα τα κομμάτια έχουν ένα ύφος τόσο ιδιαίτερο που προσεγγίζεται μέσα από τα δικά μας μάτια, που σίγουρα ο Πόντος είναι μέσα μας», αναφέρει ο καλλιτέχνης. Η ποντιακή λύρα πρωτοστατεί ως σολιστικό όργανο και ακολουθεί όλο το άκουσμα του cd.

Μέσα από την φιλία και την αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλον μουσικά, προέκυψε και η συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ στον δίσκο. Συγκεκριμένα ερμηνεύει ένα ντουέτο με τον Κωνσταντίνο («Διπλό φεγγάρι»). Άλλο ένα ντουέτο επίσης ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος με τον αδελφό του, Ματθαίο, («Φυγή»).


Οι Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης και Μιχάλης Κουμπιός δεσπόζουν στην 6η θέση του IFPI (International Federation of the Phonographic Industry)

Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Γρηγόρης Αναστασιάδης, Τάσος Βουγιατζής, Νίκος Γαλανιάδης, Ηλίας Κατσούλης, Γιώργος Κοροπούλης, Γιώργος Πολυμενάκος, Νίκος Σταθόπουλος.

Το τραγούδι «Σάντα» ονομάστηκε από το χωριό Μικρή Σάντα Ημαθίας, όπου γεννήθηκαν τα αδέλφια Τσαχουρίδη.

Επίσημη παρουσίαση του δίσκου δεν έχει γίνει ακόμα, ωστόσο όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, προγραμματίζεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη σε ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο, στις αρχές του Ιουνίου, και αργότερα στην Αθήνα.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης