2 Μάιος 2017, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2017, 10:48

Το ανατολίτικο παζάρι Τραμπ-Ερντογάν, με φόντο «μαύρο χρήμα» δισεκατομμυρίων

  • Το ανατολίτικο παζάρι Τραμπ-Ερντογάν, με φόντο «μαύρο χρήμα» δισεκατομμυρίων
    Ο Ρεζά Ζαράμπ ξέρει πολλά. Το θέμα είναι τι θα πει... (φωτ.: wsj.com)

Ένα ιδιότυπο παζάρι μεταξύ Τραμπ-Ερντογάν εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μουκάσεϊ και ο στενός φίλος του Τραμπ Ρούντολφ Τζουλιάνι, επισκέφτηκαν κρυφά τον Ερντογάν στην Άγκυρα ως δικηγόροι του Ρεζά Ζαράμπ, για να συζητήσουν τη διευθέτηση της υπόθεσης, με πολιτικά ανταλλάγματα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και παροχή ασύλου στον Ζαράμπ και τους συνεργάτες του στην Τουρκία, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το ανατολίτικο παζάρι Τραμπ-Ερντογάν έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο η Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί στην εφημερίδα «Sözcü».

Της Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί (Zeynep Gürcanlı), εφ. Sözcü.

Ποιος θα ομολογήσει πρώτος, ο Ζαράμπ ή ο Ατίλα;
Με τη σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank στις ΗΠΑ, άλλαξε και η πορεία της δίκης του Ζαράμπ, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η κύρια εξέταση της υπόθεσης ενώ ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον Ιανουάριο του 2017, τώρα μετατέθηκε για τις 21 Αυγούστου. Για να δοθεί χρόνος στους δικηγόρους του Ατίλα.

Όμως η δίκη Ζαράμπ/Ατίλα, μπορεί να κλείσει προτού καν αρχίσει.

Στις ΗΠΑ υπάρχει νομικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στους κατηγορουμένους να αποκαλύψουν πληροφορίες στον Εισαγγελέα για τα αδικήματα που δικάζονται και να μειωθεί στο ελάχιστο η ποινή τους. Όσο ο Ζαράμπ ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος, είχε λιγότερες δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο. Όμως, με τη σύλληψη του Ατίλα, οι κατηγορούμενοι έγιναν δυο.


Ρούντολφ Τζουλιάνι (φωτ.: bol.bna.com)

Με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει στις ΗΠΑ, ο πρώτος κατηγορούμενος που θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τη δίκη, εξασφαλίζει μεγαλύτερη μείωση της ποινής, ακόμα και πλήρη αθώωση. Με άλλα λόγια, όποιος από τους δυο κατηγορουμένους ομολογήσει πρώτος, εξασφαλίζει το πλεονέκτημα. Ο Εισαγγελέας πλέον είναι σε πλεονεκτική θέση.

Όσον αφορά τους δυο κατηγορουμένους, κάνουν σαν να μην γνωρίζονται. Ο Ατίλα είπε στους δημοσιογράφους «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτή τη δίκη».

Η δε Εισαγγελία, είναι αξιοπρόσεκτο αυτό που έκανε την τελευταία συνεδρίαση. Ο Βοηθός Εισαγγελέα, Λόκαρντ (Lockard), είπε: «Θα αποδείξουμε ότι ο Ζαράμπ, για να κάνει όλα αυτά τα εγκλήματα, εργάστηκε από κοινού με ανώτατους αξιωματούχους στο Ιράν και την Τουρκία». Η επίσκεψη δυο εκ των δικηγόρων του Ζαράμπ στην Άγκυρα, του Τζουλιάνι και του Μουκάσεϊ, και η συνάντησή τους με τον Ερντογάν, θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο αυτό.

Όσο προχωρά αυτή η δίκη, τόσο πιο βαθιά χώνεται η Άγκυρα σ’ αυτήν!

Ο Ερντογάν θα πάει στις ΗΠΑ, αλλά…
Τα θέματα που θα συζητήσει ο Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, στα μέσα Μαΐου, είναι περίπου γνωστά.

  • Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα του Ζαράμπ στον Τραμπ
  • Ένα άλλο θέμα, είναι η υποστήριξη του στρατού των ΗΠΑ στο PYD και στην εγκατάστασή του για τα καλά στη Συρία. Σ’ αυτό σίγουρα προστέθηκε και το θέμα της τελευταίας αεροπορικής επίθεσης της Τουρκίας στο Σιντζάρ, σε βάσεις του ΡΚΚ.
  • Το θέμα του Γκιουλέν, είναι από εκείνα που σίγουρα που θα συζητηθούν.
  • Ένα άλλο θέμα, που θα αποτελεί μέρος της ατζέντας και του Τραμπ και του Ερντογάν, είναι οι εντεινόμενες επεκτατικές πολιτικές του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, υπάρχουν και θέματα που δεν θα συζητηθούν, παρότι ενδιαφέρουν και τις δυο πλευρές.

  • Για παράδειγμα το θέμα της Ιερουσαλήμ, που ο ένας λέει ότι πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο άλλος της Παλαιστίνης.
  • Ένα άλλο θέμα που δεν θα συζητηθεί, είναι η σχέση της Τουρκίας με τον στρατηγό Φλύνν, από τον οποίο ο Ερντογάν, ο γαμπρός του, υπουργός ενέργειας, Άλμπαϊράκ, αλλά και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, είχαν ζητήσει την «μυστική απαγωγή του Γκιουλέν» από τις ΗΠΑ.

ΟΙ ΗΠΑ παραιτήθηκαν από την έκδοση Γκιουλέν;
Οι συζητήσεις που άρχισαν μετά το δημοψήφισμα για επαναφορά της θανατικής καταδίκης στην Τουρκία, παρακολουθούνται από κοντά από πλευράς των ΗΠΑ. Όμως οι συζητήσεις τους έχουν μπερδέψει. Ενώ συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου με τον οποίο η Τουρκία ζητεί την έκδοση, οι συζητήσεις αυτές στην ουσία αποκλείουν την έκδοση.

Μετάφραση, σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης.