1 Μάιος 2017, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2017, 15:28

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά (φωτο)

  • Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά (φωτο)
    Διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, όπως και του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία για την Εργατική Πρωτομαγιά. ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις έφτασαν στο Χίλτον όπου είναι σε εξέλιξη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Όπως τονίστηκε στις ομιλίες, η σημερινή μέρα βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε θέση μάχης (και) για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν συρρικνωθεί.


Σε αστυνομικό κλοιό το Χίλτον (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σημειώθηκε επίσης το επίκαιρο της σημερινής Πρωτομαγιάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα» που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών». Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι «με αυτά που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο για αυτό πρέπει να τα διεκδικούμε συνεχώς με ξεκίνημα τη σημερινή ημέρα».

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα μνήμης είναι και αφετηρία αγώνων ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και αποδόμηση του Ασφαλιστικού». Από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε κάλεσμα για τη γενική απεργία στις 17 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς ώστε να δοθεί μια απάντηση με ξεκάθαρο τρόπο στις «βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές».


Μέλη του ΠΑΜΕ, με πανό και σημαίες, συγκεντρώθηκαν για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς
στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μηνύματα πρωθυπουργού και κομμάτων
«Στόχος να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας», τονίζει στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να αναστοχαστούν και να στηρίξουν τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας. Οφείλουν να βρεθούν απέναντι στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά πως φέτος γιορτάζεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου «αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η σημερινή μέρα «είναι σταθμός και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους. Κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις που αμφισβητούνται και συνθλίβονται από νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές αντιλήψεις». «Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν είναι άλλο από τον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» επισημαίνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μ. Παπαδοπούλου.


Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα (πηγή: 902.gr)

Στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε «η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι η Πρωτομαγιά «σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση. Όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν την χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Faceboοk, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές». Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει: «Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που κυριαρχεί η δογματική λιτότητα, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους». Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Δυστυχώς η Πρωτομαγιά του 2017 βρίσκει τη χώρα μας κάτω από μια σκληρή μνημονιακή κατοχή. Δυστυχώς η χώρα μας κυβερνάται από το Χίλτον».