20 Οκτώβριος 2013, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:57

Ποντιακοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη

  • Ποντιακοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ποντιακοί και Μικρασιατικοί σύλλογοι, καθώς και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν πανηγυρικά τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Νεάπολη. Φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου.

Η Νεάπολη, η πόλη των απογόνων, των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, χαρά και τιμές τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας, αλλά και του Ποντιακού ελληνισμού, την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά. 

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του, που αποτελείτο από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο, τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο, τον Μέγα Ιεροκήρυκα Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα, τον Μέγα Αρχιδιάκονο Μάξιμο και τον Δευτερεύων των Διακόνων Ανδρέα έγινε μπροστά από το δημαρχιακό Μέγαρο της Νεάπολης.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ενώ παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων, ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος, ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Μπροστά στο δημαρχιακό Μέγαρο, τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Συμεών Δανιηλίδης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Χιλιάδες πιστών είχαν κατακλύσει το χώρο έξω από το δημαρχείο της Νεάπολης, αλλά και τους δρόμους που οδηγούν προς τον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, ενώ μέλη Ποντιακών Μικρασιατικών και Θρακικών Ενώσεων ντυμένα με παραδοσιακές στολές και μαθητές σχολείων της πόλης προηγούνταν της ιερής πομπής.

Στο Επισκοπείο, που βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου τον Οικουμενικό Πατριάρχη ανέμεναν ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, πρόεδρος του πανελληνίου προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο Ηγούμενος της Μονής Παναγίας Σουμελά, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, οι οποίοι συνόδευαν την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται αποθησαυρισμένη στο Βέρμιο της Ημαθίας.

Ακολούθησε λαμπρή πανηγυρική δοξολογία για την υποδοχή της Ιερής εικόνας της Παναγίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος αμέσως μετά πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια Προσφυγικού Μνημείου στον περίβολο του ναού. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων με παραδοσιακά τραγούδια.

Ακολουθεί η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

ΟΜΙΛΙΑ

ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΥΠΟΔΟΧΗΝ ΑΥΤΟΥ

ΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

(19 Ὀκτωβρίου 2013)

Ιερώτατε Μητροπολίτα Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κύριε Βαρνάβα,

Ιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αδελφοί,

Εξοχώτατε κύριε Περιφερειάρχα,

Εντιμότατε κύριε Δήμαρχε,

Εντιμότατοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου,

Λαέ του Θεού ηγαπημένε,

Ιδού και πάλιν ημείς μαζί σας, ακούοντες μετά πολλής χαράς τους θερμούς και εγκαρδίους λόγους της προσφωνήσεώς σας, εντιμότατε κύριε Δήμαρχε, και αποδεχόμενοι με πολλήν συγκίνησιν τας εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού του ευαγούς κλήρου και του φιλοθέου λαού της ωραίας πόλεώς σας προς την ημετέραν Μετριότητα και την τιμίαν ημών συνοδείαν.

Ιδού και πάλιν ημείς εις το Δημαρχείον της Νεαπόλεως, το κέντρον της διοικήσεως αλλά και το σύμβολον της ενότητος των κατοίκων της νέας πόλεως την οποίαν συνέπηξαν οι πατέρες σας προ ενενήντα περίπου ετών εκτός των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης, δόντες εις αυτήν το όνομα της πατρίδος αυτών, της Καππαδοκικής Νεαπόλεως, σήμερον Nevsehirτην οποίαν ηναγκάσθησαν κάτω από υπό δυσχερεστάτας συνθήκας να εγκαταλείψουν ερχόμενοι πρόσφυγες ενταύθα. Έκτοτε, η πόλις αυτή διήρυνε τα όρια της και ηύξησε τον πληθυσμόν της, εις τρόπον ώστε η Νεάπολις να μη αποτελή σήμερον ένα ταπεινόν συνοικισμόν προσφύγων αλλά μίαν πόλιν μεγάλην και ανεπτυγμένην, διαθέτουσαν όλας τας συγχρόνους υποδομάς μιας μεγαλουπόλεως . Ταύτα πάντα τα επέτυχε χάρις εις τον μόχθον και την εργατικότητα των ευγενών αυτής κατοίκων, το φιλοπρόοδον πνεύμα των και την συνετήν διοίκησιν των εκάστοτε δημοτικών αυτής αρχόντων, ως και της υμετέρας Εντιμότητος, κύριε Δήμαρχε, του επί πολλά έτη υπηρετούντος ευόρκως την τοπικήν αυτοδιοίκησιν, ως αποδεικνύει η δια της ψήφου εκφραζομένη επιδοκιμασία του έργου σας υπό των συμπολιτών σας.

Ο λαός, του οποίου έχετε την τιμήν να ηγήσθε και να προΐστασθε ως πρώτος πολίτης αυτού, δεν διακρίνεται όμως μόνον δια την ευγένειαν, την εργατικότητα και τους ανοικτούς πνευματικούς αυτού ορίζοντας, αλλά και δια την θεοσέβειαν και την αγάπην του προς την Εκκλησίαν. Δια της ευλογίας του Θεού εργαζόμενος ηδυνήθη ο λαός της Νεαπόλεως να δημιουργήση και να αναδείξη την νέαν πατρίδα του. Ουδέποτε όμως ελησμόνησε την πατρώαν αυτού γην, την γην της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου και τας εκεί εστίας των πατέρων και των προγόνων του, τους Ιερούς ναούς και τας Ιεράς Μονάς τας οποίας είχεν ανεγείρει εκεί η ευλάβειά των, και ουδέποτε έπαυσε να τας επισκέπτεται προσκυνηματικώς συνοδεύων ενίοτε και την ημετέραν Μετριότητα εις τας ιεράς αυτής αποδημίας, από ετών εις την Καππαδοκίαν, από τετραετίας εις την Παναγίαν Σουμελά του Πόντου και αλλού, δια να ανάψη εκεί μαζί μας την κανδήλαν της πίστεως και το αγιοκέρι της ευλαβείας.

Την αγάπην προς τας πατρογονικάς αυτού εστίας συνδυάζει ο ευγενής και ευσεβής λαός της Νεαπόλεως και με την αγάπην και τον σεβασμόν του προς το Οικουμενικόν μας  Πατριαρχείον, το μαρτυρικόν αλλά αειφεγγές Φανάριον, το οποίον δι᾽ ατρύτων κόπων και θυσιών συνετήρησε την ευσεβή ρίζαν του Γένους μας, σκέπον πάντοτε με πολλήν στοργήν και αγάπην τα προσφιλή αυτού τέκνα, μεριμνών ανυστάκτως δια τας ανάγκας αυτών, χαίρον επί τη προόδω αυτών, και αναμένον πάντοτε αυτά εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας εις την Κωνσταντινούπολιν.

Δοξάζομεν τον Θεόν ο οποίος μας ηξίωσε και πάλιν να έλθωμεν εις την Νεάπολιν, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του αγαπητού αδελφού Ιερωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, δια να εορτάσωμεν μαζί σας τήν  συμπλήρωσιν εντός ολίγου τεσσαρακονταετίας από της συστάσεως της κατ  αὐτὸν Ιεράς Μητροπόλεως.

Ήλθομεν μεταφέροντες την ευλογίαν της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, την μητρικήν ευχήν και στοργήν της προς όλους εσάς, και την ευλογίαν της Κυρίας Θεοτόκου, το Ιερόν Περιβόλι της οποίας, το Άγιον Όρος, επεσκέφθημεν κατά τας προλαβούσας ημέρας, και η οποία Παναγία παρίσταται σήμερα εν τω μέσω ημών δια της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Σουμελά, της αποτεθησαυρισμένης εν τη κατά Βέρμιον ομωνύμω Ιερά Μονή, την οποίαν μετέφερεν επί τω ενταύθα εορτασμώ ο προσφιλής αδελφός Ιερώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Γνωρίζοντες, κύριε Δήμαρχε, το πολύπλευρον και πολυεύθυνον έργον τον οποίον επιτελείτε προς ωφέλειαν του προσφιλούς και ευγενούς λαού της Νεαπόλεως και του Δήμου Νεαπόλεως και Συκεών, και την αρίστην συνεργασίαν την οποίαν έχετε μετά της τοπικής Εκκλησίας, μεταφέρομεν προς εσάς ιδιαιτέρως τας πλουσίας ευχάς και ευλογίας του καθ᾽ημάς Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίον μεγάλως ευλαβείσθε, και ευχόμεθα  ο Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος να ενισχύουν τας προσπαθείας σας και σας οδηγούν εις κάθε έργον αγαθόν και κοινωφελές και ευάρεστον εις τον Θεόν.

Από καρδίας σας ευχαριστούμεν δια τους γέμοντας σεβασμού και αγάπης λόγους σας και την ωραίαν υποδοχήν την οποίαν μας επεφυλάξατε. Σας εναγκαλιζόμεθα και ημείς μετά πατρικής αγάπης και σας ευλογούμεν άπαντας. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Παναγίας Αυτού Μητρός ας είναι πάντοτε μαζί με όλους σας, αγαπητοί παρόντες.

Σας αναμένομεν τώρα εις τον Τίμιον Πρόδρομον δια να δοξολογήσωμεν από κοινού τον Κύριον και Θεόν μας δια την ευλογητήν συνάντησίν μας εν τω ονόματι Αυτού.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης Συμεών Δανιηλίδης υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΣΙΜΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Παναγιότατε Πατέρα και Δέσποτα,

Αρχιεπίσκοπε Νέας Ρώμης,

Οικουμενικέ Πατριάρχη κ. Βαρθολο­μαίε,

Σεβασμιότατε Ποιμενάρχη μας κ. Βαρνάβα,

Σεβάσμια των Ιεραρχών χορεία,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ εκπρόσωπε της κυβέρνησης,

Κύριε Αντιπρόεδρε εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων,

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε στρατηγέ Διοικητά του Τρίτου Σώματος Στρατού,

Αξιότιμε στρατηγέ Διευθυντά της Γενικής Επιθεώρησης Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας,

Εντιμότατα μέλη του Διπλωματικού Σώματος,

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι,

Ελλογιμότατοι κύριοι Καθηγητές και Δάσκαλοι όλων των βαθμίδων,

Αγαπητοί πατέρες, κυρίες και κύριοι,

Είναι ευλογία και τεράστια τιμή για όλους εμάς και τους συμπολίτες μας η παρουσία του Δεσπότη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον τόπο μας, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Μνήμες πολλές με συνδέουν προσωπικά με τον Παναγιότατο Πατριάρχη του γένους και με τις αλησμόνητες πατρίδες της εγγύς Ανατολής.

Η καταγωγή των γονιών μου είναι από το Ανταβάλ της Καππαδο­κίας και για το λόγο αυτό από τα μικρά μου χρόνια εμφυτεύτηκε μέσα μου ο σπόρος του σεβασμού και της αγάπης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.

Επιτρέψτε μου, Παναγιότατε, να ξεκινήσω με ένα δικό σας κείμενο στο οποίο αναγράφονται τα εξής:

«Αυτό που χαρακτηρίζει και το χθες και το σήμερα, και το τότε και το τώρα, είναι η εμμονή μας εις τα πάτρια, είναι η ευλάβειά μας προς τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, και είναι ακόμη η κρυφή υπερηφάνειά μας για το ότι ανήκουμε στην πονεμένη Ρωμιοσύνη.

...Προχθές στο Γηροκομείο μας μίλησα στους πρεσβυτέρους αδελφούς μας για τη μεγαλοσύνη της Ρωμιοσύνης και πράγματι αυτή έχει το δικό της μεγαλείο, τη δική της αρχοντιά και τη δική της αξιοπρέπεια όσο και αν πόνεσε, όσον ολίγοι, στο πέρασμα του χρόνου. Πετροβοληθήκαμε, αλλά όταν μας πετροβολούν εμείς τί κάνουμε; Μαζεύουμε τις πέτρες όχι για να πετροβολήσουμε κι εμείς αλλά για να κτίσουμε πολιτισμό. Πετροβοληθήκαμε και αποχτήσαμε, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και κωδικό και μάλιστα τον υπ΄ αριθμό ένα (1)! Ευχαριστούμε αυτούς που μας έδωσαν την προτεραιότητα και δε μας κατέταξαν στη δεύτερη ή στην τρίτη μοίρα, αλλά έδωσαν σε εμάς τους Ρωμιούς τον αριθμό ένα (1). Παρ΄ όλα αυτά δεν γογγύσαμε, δεν μισήσαμε, δεν πετροβολήσαμε. Επαναλαμβάνω, κτίσαμε και κτίζουμε πολιτισμό.

...Όσα μνημεία απέμειναν από τους προγόνους μας, από την υπερχιλιετή χριστιανική Αυτοκρατορία αυτής της πόλεως, είναι ικανά για να μαρτυρήσουν το μέγεθος και το ύψος του πολιτισμού τον οποίον εδημιούργησε το Γένος μας και εδώ σε αυτήν την πόλη και παντού όπου ερρίζωσε, διότι η Ρωμιοσύνη είναι ένα μέγεθος οικουμενικό. Η φλόγα της πολίτικης ρωμιοσύνης δεν πρόκειται να σβήσει. Η πονεμένη ρωμιοσύνη θα επιβιώσει, θα ανθέξη».

Η Πόλη πρέπει να είναι «χώρος συνεκφοράς και συν-ύπαρξης των πολιτισμών, και όχι πεδίο σύγκρουσης ή ανταγωνισμού τους», όπως θα έλεγε ο Σεφέρης, και με την παρουσία σας, Παναγιότατε, αυτό το μεγαλείο της Πόλης διακονείτε. Ως άλλος Κυρηναίος, σηκώνετε το βαρύ φορτίο της θυσιαστικής διακονίας σας στο θρόνο όπου η πρόνοια του Θεού σάς ανέδειξε.

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο παρελθόν, είναι και παρόν και κυρίως το μέλλον, είναι η πόλη του μέλλοντος από άποψη κυρίως πνευματική.

Η Κωνσταντινούπολη, χάρη στην παράδοση που διασώζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει το όραμα σε έναν κόσμο που καταρρέει.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διασώζει και εκφράζει την καθολικότητα και οικουμενικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κρατά ζωντανή την πίστη και αδούλωτο το φρόνημα του Γένους, "εν εσωτερική ελευθερία", ό,τι και αν συμβαίνει γύρω του. Το Φανάρι σηκώνει το σταυρό της ιστορίας του.

Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο επιβιώνει στους αιώνες, ακτινοβολεί διεθνούς και διεκκλησιαστικού κύρους και σεβασμού, και διακονεί το χριστιανισμό ολόκληρο και τον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Στα δύσκολα χρόνια, όταν κύκλοι στην Ελλάδα επεξεργάζονταν την υποτίμηση αυτού του διεθνούς κύρους, αν και θεωρήθηκα ατίθασος, πρωτοστάτησα, και με ψήφισμα της τότε Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στηρίξαμε το δίκαιο αγώνα σας. Με ομάδα συναδέλφων δημάρχων από την Ελλάδα, σας επισκεφτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη για να σας εκφράσουμε την αφοσίωση, την αγάπη και το σεβασμό μας. Και ο χρόνος μάς δικαίωσε. Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί το κύρος του Πατριαρχείου.

Την πρώτη μου επαφή με τις αλησμόνητες πατρίδες των γονιών μου την είχα πάλι μαζί σας όταν επισκεφτήκαμε την Καππαδοκία και ανοίξατε εκκλησίες που είχαν να ανοίξουν 88 χρόνια. Και στο σπίτι των παππούδων μου στην περιοχή Ανταβάλ, συνοδεία με το Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας κ.Βαρνάβα, έζησα στιγμές βαθιάς συγκίνησης και λυτρωτικής ανάμνησης των συγγενικών μου δεσμών.

Στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου 2010, ύστερα από 88 χρόνια αναγκαστικής παύσης, ήμουν εκεί, και πάλι με τον Ποιμενάρχη μας, για να χαρούμε μαζί σας την ιστορική Θεία Λειτουργία. Στιγμές ανεπανάληπτης χαράς και συγκίνησης.

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελάς στον Πόντο έζησε τη σημαντικότερη ημέρα από το 1922, όταν για πρώτη φορά λειτούργησε σε αυτό Οικουμενικός Πατριάρχης. Μεταφέρατε μήνυμα ειρήνης και καταλαγής κατά την προσφώνησή σας, το οποίο ακόμη αντηχεί μέσα μου. «Ήρθαμε ως άγγελοι ειρήνης και φιλίας», είπατε,  ευχαριστώντας όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του ονείρου, που έγινε πραγματικότητα.

Ως καλός Ποιμένας  και Επίσκοπος της Αγιοτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, γνωρίζετε τον καθένα κατ’ όνομα, συσκεπτόμενος ακατάπαυστα  με τα στελέχη της ομογένειας και τους ιεράρχες της Πόλης για τις ανάγκες τους.

Το μέγεθος της αφοσίωσής σας προς την ελληνική ομογένεια της Πόλης φαίνεται και από το ότι προνοείτε για την ανακαίνιση και τον ευπρεπισμό όχι μόνον του Πατριαρχικού Οίκου και του Πάνσεπτου Πατριαρχικού Ναού, αλλά και όλων σχεδόν των Ιερών Ναών, Αγιασμάτων και Σεβασμάτων του Γένους, σ’ όλη τη χώρα.

Η ισχυρότατη αύτη αίσθηση του καθήκοντος και του χρέους προς το λαό του Θεού, σάς οδηγεί σε υπερβολή, μέχρι περιφρόνησης, της προσωπικής σας υγείας και της σωματικής εξάντλησης.

Χωρίς να θέλω να καταχραστώ του χρόνου και της κούρασής σας, επιτρέψτε μου ν' αναφερθώ και στην πρωτοποριακή και διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοβουλία σας στους τομείς της οικολογίας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Καθιερώσατε η πρώτη μέρα του Εκκλησιαστικού Έτους να είναι αφιερωμένη από τον Οικουμενικό Θρόνο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη διαφύλαξη της Δημιουργίας του Θεού.

Με την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται πλέον σε κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα, και σε αδιάψευστη απόδειξη των ευθυνών της ανθρωπότητας για την οικολογική κρίση, αναδείξατε τη συλλογική οικολογική δράση ως τη μόνη ελπίδα για την αλλαγή της πορείας αυτοκαταστροφής, την οποία ακολουθούμε, αλλά μπορούμε και πρέπει να αναστρέψουμε.

Επιτρέψτε μου να διαβάσω ένα απόσπασμα από τους λόγους σας για να φανεί περίτρανα το πώς συνδέσατε άρρηκτα το θεολογικό λόγο με την οικολογική συνείδηση, που πρέπει ο καθένας μας να καλλιεργήσει.

«Πρώτιστο στοιχείο, χαρακτηριστικό της Ορθοδόξου θεολογίας, είναι ότι ο κόσμος, ως δημιουργηθείς υπό του Θεού, και μάλιστα ‘‘εκ του μηδενός’’, αποτελεί κτίσι και δωρεάν του Θεού προς τον άνθρωπο ‘‘εργάζεσθαι και φυλάσσειν αυτόν’’, επ’ οὐδενί δε λόγω ιδιοκτησία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι ‘‘οικονόμος’’ και διαχειριστής της κτίσεως και δεν έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, πολλώ δε μάλλον να την καταστρέφει.

...Η συνείδησις αυτή αποκορυφώνεται εις το Ιερόν Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίον τελείται εις τους ναούς αυτούς. Εκεί κατά την ιερά στιγμήν του καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων ο άρτος και ο οίνος, τα δώρα αυτά της υλικής κτίσεως, θα ανυψωθούν δια των χειρών του λειτουργού εκ μέρους όλης της Εκκλησίας, δια να ‘‘αναφερθούν’’, δηλαδή να επιστραφούν πάλιν εις τον δωρητή Δημιουργό ως ‘‘τα σα εκ των σων’’, τα οποία προσφέρομε εις Αυτόν ‘‘κατά πάντα και δια πάντα’’.

...Αυτή είναι η κατ’ εξοχήν οικολογική στιγμή της Εκκλησίας. Κατ’ αυτήν αναγνωρίζεται εν ευχαριστία ότι ο υλικός κόσμος είναι Δώρο και όχι δικαίωμα, είναι ιερός και χρήζει σεβασμού, και κυρίως προορίζεται, δια της καθόδου του Αγίου Πνεύματος, να γίνει ‘‘σώμα του Χριστού’’, δια να μοιραστή και τραφεί και ζήση δι’ αυτού ο κόσμος. Με τον τρόπον αυτόν η Θεία Ευχαριστία συνδέει την οικολογία μετά της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κτίσις του Θεού δεν ανήκει μόνον εις τον Θεό, αλλά και εις τους συνανθρώπους μας. Όταν την αναφέρουμε εις τον Θεό, επιστρέφει εις ημάς ως δώρο το οποίον όμως οφείλομε να κοινωνήσουμε μετά των άλλων! Πλήττεται έτσι στην ρίζα του ο ατομισμός, ο οποίος άλλωστε και συντηρεί και συνοδεύει πάντοτε την οικολογική κρίση».

Και κάπου αλλού πάλι Παναγιότατε αναφέρετε τα εξής:

«Οφείλει η Ορθοδοξία να χρησιμοποιήσει την παράδοσή της, τον θεολογικό και πνευματικόν της θησαυρό, για ν’ αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος τα φλέγοντα υπαρξιακά προβλήματά του. Και η παγκόσμιος οικολογική κρίσις, την οποίαν διερχόμεθα, αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, πρόβλημα εκ των πλέον ζωτικών όσον και επειγόντων. Η Ορθοδοξία οφείλει και ημπορεί να πράξη ακόμη περισσότερα δια την αντιμετώπισή του.

...Η οικολογική κρίσις, όμως, δεν θα αντιμετωπισθεί χωρίς τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων κάθε θρησκεύματος και κάθε φυλής. Από του υψηλού αυτού βήματος καλούμε και παρακαλούμε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να σεβασθεί το μέγα τούτο Δώρο του Θεού, το φυσικό μας περιβάλλον. Τούτο αποτελεί ευθύνη όλων μας έναντι του Θεού και έναντι των γενεών, οι οποίες έρχονται».

Παναγιότατε Πατέρα και Δέσποτα,

Αρχιεπίσκοπε Νέας Ρώμης,

Οικουμενικέ Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίε,

Ολόψυχα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, και νομίζω εκφράζοντας και τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης μας, ευχόμαστε να είστε πολύχρονος για να συνεχίζετε να δίνετε την καλή σας μαρτυρία της θυσίας και του χρέους στους Ορθοδόξους, και ευρύτερα, στους Χριστιανούς, στους θρησκευόμενους.

Αλλά και στον κάθε άνθρωπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης, που σέβεται, τιμά και εγκαρδιώνει το διπλανό του, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το χρώμα, τη φυλή ή την πολιτιστική του ταυτότητα.

Αξίες τις οποίες με τις πολιτιστικές σας ιεραποδημίες σε όλο τον κόσμο, έχετε τα μέγιστα συμβάλει για να καταστούν πανανθρώπινες αξίες και οικουμενικά ιδανικά. Με τη συνεπή στάση σας και το βαθύ θεολογικό, φιλοσοφικό και πνευματικό σας λόγο κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στην εποχή μας, φωτίζετε κάθε μέρα το δρόμο που πρέπει όλοι να πορευτούμε με πνεύμα και ψυχή ενότητας, αλληλοσεβασμού, αγάπης και αλληλεγγύης, για να κρατήσουμε γερές τις ρίζες του δένδρου της ειρηνικής κι αδελφικής συνύπαρξης.

Παναγιότατε Πατέρα και Δέσποτα,

Σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία σας το δήμο μας και την πόλη μας.

Πηγή: amen.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου...

Gallery