20 Οκτώβριος 2013, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:57

Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα μερομήνια

  • Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα μερομήνια

Τα μερομήνια ήταν μέθοδος πρόγνωσης καιρού, που χρησιμοποιούσαν πολλά χρόνια πριν και βασιζότααν στην γνώση κάποιων ανθρώπων να ερμηνεύουν κάποια σημάδια της φύσης και του ορίζοντα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μερομήνια, ο καιρός για τους χειμερινούς μήνες του 2013-2014, δηλαδή τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο, θα κυλίσει κυρίως με πολύ κρύο και πολύ ενισχυμένους βοριάδες. 

Όσον αφορά τα χιόνια, δεν θα είναι πολλά μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά θα είναι αρκετά μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ουσιαστικά, επικεντρώνονται στο πολύ κρύο που θα επικρατεί στη χώρα μας λόγω των παγερών ανέμων μέσα στους παραπάνω μήνες.

Μιλάνε για χιονοπτώσεις όχι στις αρχές του Ιανουαρίου και του Φεβρουάριο, αλλά για χιονοπτώσεις μετά τις πρώτες ημέρες των μηνών αυτών. Ειδικά για τον Ιανουάριο, τονίζουν ότι παρά το ότι θα αρχίσει σχετικά με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ο καιρός μέσα στο μήνα θα αλλάξει απότομα με πολύ κρύο, παγερούς βοριάδες και χιόνια σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Πάνω κάτω λοιπόν, και τα μερομήνια συμφωνούν με τα προγνωστικά στοιχεία που αναλύουμε εδώ και 2 μήνες. Τη φύση φυσικά κανείς δεν μπορεί να τη προβλέψει, ωστόσο αρκετοί ενδιαφέρονται για το πως περίπου θα κυλίσει ο χειμώνας φέτος, οπότε και εμείς σας δίνουμε μία γεύση.

Αναλυτικά όλοι οι μήνες

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Βροχές με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα έχουμε το πρώτο 15ημερο σε όλη σχεδον την χώρα.Απότομη πτώση της θερμοκρασίας στη συνέχεια με κακοκαιρία και χιόνια στα ορεινά μέχρι το τέλος του μήνα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατούν σε ολη σχεδόν την χώρα με χιόνια κυρίως στην βόρεια και κεντρική,όλη την διάρκεια του μήνα με μικρές εναλλαγές του καιρού καθώς και δυνατούς ανέμους.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Αρχίζει ο μήνας με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά γρήγορα έχουμε απότομη πτώση της θερμοκρασίας με δυνατούς ανέμους και χιόνια σε όλη σχεδόν την χώρα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Αρχίζει με χειμωνιάτικο καιρό σχετικά ήπιο για να συνεχιστεί με ισχυρούς βοριάδες κρύο και χιόνια κυρίως στην βόρεια ανατολική και κεντρική χώρα.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Αρχίζει με σταδιακή βελτίωση του καιρού με μικρά διαστήματα βροχοπτώσεων και ηλιόλουστες μέρες προς το τέλος του μήνα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Βροχερός μήνας με συνεχής εναλλαγές του καιρού και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους προς το τέλος του μήνα.

ΜΑΙΟΣ

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες 

Πηγή: greek-weather.org

Αυτά προβλέπουν τα μερομήνια. Ο χρόνος θα δείξει αν θα βγουν αληθινές οι προγνώσεις ή θα διαψευθούν...

Διαβάστε ακόμη

Δείτε τους 13 εναλλακτικούς τρόπους για οικονομική θέρμανση τη νέα χειμερινή σεζόν!