22 Απρίλιος 2017, 23:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2017, 23:40

Kίνδυνος εγκεφαλικού και άνοιας από τα αναψυκτικά διαίτης

  • Kίνδυνος εγκεφαλικού και άνοιας από τα αναψυκτικά διαίτης

Τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν όσοι καταναλώνουν κάθε μέρα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, σε σχέση με όσους δεν τα προτιμούν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικάνοι επιστήμονες, τη στιγμή που μια άλλη έρευνα αναφέρει ότι όσοι καταναλώνουν, σε μεγάλη ποσότητα, αναψυκτικά με ζάχαρη ή χυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα) είναι πιθανό να έχουν πιο αδύνατη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και μικρότερο «ιππόκαμπο» (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη).

Οι δύο έρευνες από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Μάθιου Πέιζ του Τμήματος Νευρολογίας, βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.

Από τις αναλύσεις τους οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι καταναλώνουν συχνά διαιτητικά αναψυκτικά, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που, όπως έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι των επιστημονικών κοινοτήτων και στο παρελθόν, από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Όμως, και εκτός από τις περιπτώσεις διαβητικών, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να κάνει ούτως ή άλλως κακό, αφού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παραπάνω συμπεράσματα στηρίζονται ακόμη σε μελέτες, οι οποίες δεν έχουν, προς το παρόν, επιβεβαιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελούν επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες. Συνεπώς, περαιτέρω επιστημονική μελέτη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι απαραίτητη. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Μ. Πέιζ «συστήνουμε στους ανθρώπους να πίνουν τακτικά νερό, αντί για ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά».