22 Απρίλιος 2017, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2017, 10:59

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γαλλία

  • Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γαλλία
    Οι 11 υποψήφιοι σε προεκλογική πολιτική εκπομπή του δικτύου France2 (φωτ.: EPA / Martin Bureau)

Με το αίσθημα τρόμου στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μετά το τυφλό χτύπημα κατά αστυνομικών στην καρδιά του Παριοσιού, και υπό τον ασφυκτικό κλοιό 50.000 αστυνομικών και 7.000 στρατιωτικών που έχουν τεθεί σε γενικό συναγερμό, περίπου 47 εκατ. ψηφοφόροι προσέρχονται αύριο, Κυριακή 23 Απριλίου, στην κάλπη για τον α΄ γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις κρατάνε στο παιχνίδι του β΄ γύρου, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου, τέσσερις εκ των 11 υποψηφίων: Την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ζαν Λυκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς και τον δεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν.

Δημοσκόπηση της Παρασκευής του ινστιτούτου BVA. έδινε ποσοστό 23% σε Λεπέν και Μακρόν, 19,5% στον Μελανσόν και 19% στον Φιγιόν, προμηνύοντας εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτήματα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι.

Μικρό προβάδισμα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν δίνει ωστόσο άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα, του ινστιτούτου Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point. Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται ότι ο Μακρόν θα κερδίσει στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αλλά και θα επικρατήσει της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο β΄ γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, ο Μακρόν προβλέπεται ότι εξασφαλίζει ποσοστό 24,5% των ψήφων έναντι 23% της Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 1% σε σχέση με τα ευρήματα πριν από την επίθεση. Τα ποσοστά των Μελανσόν και Φιγιόν υποχωρούν στο 19% σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.


«Κλέφτης», έγραψε κάποιο αγανακτισμένος πολίτης στην αφίσα του Φιγιόν (φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

Τι πρέπει να γνωριζουμε
Πολιτικές αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αβέβαιο σε τι ποσοστό θα κυμανθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατ. ψηφοφόροι , ανάμεσά τους 1,3 εκατ. που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας θα ανοίξουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). 
Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). 

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Σημειώνουμε επίσης ότι κανένας Γάλλος πρόεδρος μετά το 1958 δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι αγορές ανησυχούν
Η κάλπη δεν έχει μιλήσει ακόμα, οι αγορές όμως ξέρουν τι θέλουν και τι δεν θέλουν από αυτή την αναμέτρηση. Το σενάριο προκρίματος στο β΄γύρο των Λεπέν και Μελανσόν που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μοιάζει εφιαλτικό. Το μήνυμα εστάλη ακόμα και από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).


Νευρικότητα στις αγορές φέρνει το ενδεχόμενο να περάσουν στο β΄ γύρο οι  Λεπέν και Μελανσόν (φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

O υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία της, ο Στάνλεϊ Φίσερ, εκτίμησε την Παρασκευή ότι η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία μιας ή ενός υποψηφίου που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «πολύ μεγάλο ζήτημα», που θα προκαλούσε «αναταράξεις» στις αγορές.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος της Fed επισήμανε τη συμμετοχή στην αναμέτρηση «υποψηφίων που λένε ότι θέλουν η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ».

«Με δεδομένη ότι γαλλογερμανική εταιρική σχέση είναι απόλυτα κρίσιμο στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο Φίσερ. «Πρέπει να αναλογιστούμε αυτή την πιθανότητα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα «προσέχει τι συμβαίνει στο εξωτερικό […] και τις πιθανές επιπτώσεις του» για τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή» στις αγορές, εάν υπάρξει έκπληξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, επέμεινε.