21 Απρίλιος 2017, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2017, 20:37

Τόμσεν: Κάναμε λάθη με την Ελλάδα, αλλά η χώρα θα μείνει για χρόνια στο... γύψο

  • Τόμσεν: Κάναμε λάθη με την Ελλάδα, αλλά η χώρα θα μείνει για χρόνια στο... γύψο
    (Φωτ.: EPA / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ παρόλο που παραδέχτηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθη στους υπολογισμούς του για την Ελλάδα, επτά χρόνια τώρα, υποστήριξε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να βγει από την κρίση. Γι’ αυτό χρειάζονται, όπως είπε, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τόσο στο φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό αλλά και άλλες που ακόμη δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Στη συνέντευξη Τύπου ο Τόμσεν είπε μεταξύ άλλων ότι  « υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί και με το μομέντουμ που υπάρχει, πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος» , υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα. «Όταν θα έχουμε μια πλήρη συμφωνία θα πάμε στο συμβούλιο» τόνισε.

«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα  είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε πρόβλεψη. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε.

»Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από τη μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πολ Τόμσεν.

Ξεκαθάρισε παράλληλα:  «Τι ζητάμε για το χρέος: Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήσαμε για το πλαίσιο μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%».

Σημείωσε πάντως ότι θα πάρει χρόνια στην Ελλάδα να βγει από την κρίση. «Θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές», σημείωσε ο Τόμσεν για να προσθέσει: «Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέχει πολύ ακόμη η ώρα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Τόμσεν τέλος ανακοίνωσε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, ενώ το μόνο αισιόδοξο ήταν ότι μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM.