21 Απρίλιος 2017, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2017, 15:51

Κοντά στους S-400 η Τουρκία – Τι περιμένει από τις χώρες του ΝΑΤΟ

  • Το Κατάρ θέλει να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία
    Το οπλικό σύστημα S-400 Triumf (φωτ.: Sputnik)

Στα μέσα Μαΐου ο γενικός διευθυντής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24, είχε αποκαλύψει ότι η Τουρκία ζήτησε πίστωση για την προμήθεια των ρωσικών S-400 Triumph. Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε «τελικό στάδιο», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπογραφεί άμεσα η συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν παρουσιάσει μια «οικονομικά αποτελεσματική» προσφορά για ένα άλλο αμυντικό σύστημα. Το 2015 η Άγκυρα ακύρωσε μια προσφορά ύψους 3,4 δισ. δολαρίων για την αγορά ενός συστήματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, την οποία είχε κατακυρώσει προσωρινά στην Κίνα.

«Είναι σαφές πως η Τουρκία χρειάζεται ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα», τόνισε ο Φικρί Ισίκ, και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η χώρα –αν τελικά προχωρήσει στην αγορά των S-400– δεν θα μπορέσει να τους ενσωματώσει στο σύστημα του ΝΑΤΟ.