21 Απρίλιος 2017, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2017, 09:03

Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

  • Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα
    (Φωτ.: sputniknews.com)

Πίσω από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «διαβάζει» η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως αυτό που πραγματικά επιθυμεί ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας είναι να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας: «Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, με δηλώσεις του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ από τη Ουάσιγκτον –όπου βρίσκεται με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας– παραδέχεται πως έπεισε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τα μελλοντικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής να εφαρμόζονται χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ.

Εξάλλου, σχολίασε ο Σόιμπλε «το ΔΝΤ έχει στο μεταξύ εμφανώς κουραστεί να βοηθά τους Ευρωπαίους»! 

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση υλοποιήσει πράγματι την εξαγγελία Σόιμπλε «θα πρόκειται για μια ρήξη με την επτάχρονη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ. Κυρίως η Μέρκελ εξαρτούσε μονίμως τις δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας εκ μέρους των εταίρων στην ευρωζώνη για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία από την προϋπόθεση το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση και εποπτεία των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το δημοσίευμα, αν και αρχικά αντίθετος στην εμπλοκή του Ταμείου σε ευρωπαϊκά δημοσιονομικά προγράμματα, ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία της Άγκελα Μέρκελ, «ωστόσο τα επόμενα χρόνια είδε να επιβεβαιώνεται η άποψή του, ότι δηλαδή η συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη».

Μάλιστα, ως χαρακτηριστική αναφέρει την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ΔΝΤ να επιμένει σε γενναία ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία προβάλλει ισχυρή αντίσταση.

«Ενώπιον των διαξιφισμών για την Ελλάδα, που διαρκούν εδώ και μήνες, ο Σόιμπλε κατάφερε προφανώς να πείσει τη Μέρκελ να αλλάξει άρδην τη στάση της» γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προανήγγειλε την ταχεία διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ώστε να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτει το άρθρο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα «εφαρμόσει τουλάχιστον τις μισές ή λίγο περισσότερες» από τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.