21 Απρίλιος 2017, 08:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2017, 12:40

Τι θα επιδιώξει η ελληνική αποστολή στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

  • Τι θα επιδιώξει η ελληνική αποστολή στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
    Από συνέντευξη Τύπου των ηγετικών στελεχών του ΔΝΤ, με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ενόψει της εαρινής συνόδου, την Πέμπτη 20 Απριλίου (φωτ.: EPA / Stephen Jaffe)

Προσδοκώντας να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, που θα «ξεκλειδώσει» τη συνολική συμφωνία με τους δανειστές, μετέβη η ελληνική αποστολή στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Και μπορεί ο επικεφαλής της αποστολής, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, να έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντήσεις για αυτά τα θέματα σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αύριο με τον Πολ Τόμσεν, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν ερήμην της Ελλάδας, στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group.

Σ’ αυτό συμμετέχουν οι βασικοί «παίκτες», και από το 2011, οπότε και έχει δημιουργηθεί, έχει λάβει τις πιο σημαντικές αποφάσεις.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπανικολάου και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (για επενδυτικές επαφές).

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κυρίως πριν ή στο περιθώριο μεγάλων εκδηλώσεων, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γραμμή μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του Eurogroup, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Και παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί το βασικό θέμα των συζητήσεων από τότε που ξεκίνησαν οι συναντήσεις αυτές, κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ως «όπλο» το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, που ανακοινώνεται σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ και, όπως έχει διαρρεύσει, είναι πιθανόν να προσεγγίσει στο επίπεδο του 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Θα προσπαθήσει να πείσει πως οι θετικές επιπτώσεις που θα έχει το 2017, θα αποτρέψουν την ενεργοποίηση του «κόφτη» και θα επιδιώξει αφ’ ενός να υπάρξουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019 και αφ’ ετέρου να εξειδικευθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν αναμένονται στην Ουάσιγκτον, ωστόσο το κλείσιμο των συμφωνιών θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Κύκλοι της ευρωζώνης σημειώνουν πως οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά την επάνοδο στην Αθήνα από την προσεχή Τρίτη των κλιμακίων των δανειστών.