20 Απρίλιος 2017, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2017, 20:06

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του «Ναι»

  • Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του «Ναι»
    Από τη διαδήλωση υποστηρικτών του «Όχι» στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη 19 Απριλίου (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Καζάνι που βράζει μοιάζει η Τουρκία λίγες ημέρες μετά την οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου εν τω μέσω καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία. Και ενώ οι υποστηρικτές του «Όχι» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ανακοίνωσε ότι ένας από τους διευθυντές του συνελήφθη την Πέμπτη, επειδή αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» της νίκης του «Ναι».  Ο Αλί Εργκίν Ντερμιρχάν, διευθυντής του Sendika.org, ιστότοπου που συνδέεται με τα συνδικάτα, συνελήφθη τα χαράματα στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην έδρα του ειδησεογραφικού ιστότοπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ντεμιρχάν κατηγορείται για «διοργάνωση διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα με στόχο να φανεί μη νόμιμο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», καθώς και για «υποκίνηση μίσους» και «εξύβριση εκπροσώπου του κράτους».

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Ντεμιρχάν και το κινητό τηλέφωνό του, σύμφωνα με τον ιστότοπο. «Το "Ναι" δεν θα νομιμοποιηθεί, ο Sendika.org δεν θα σωπάσει», τονίζεται σε μήνυμα το οποίο ανέβασε ο ιστότοπος μετά τη σύλληψη του διεθυντή του.

Την Τετάρτη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 16 αριστερούς ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαδηλώσεις στις οποίες οι διαδηλωτές αμφισβητούσαν τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε την Κυριακή. Συνολικά εκδόθηκαν 38 εντάλματα σύλληψης. Επίσης έξι άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία ότι εξύβρισαν δημόσια τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του δημοψηφίσματος.