20 Απρίλιος 2017, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2017, 00:47

Έρευνα-«ακτινογραφία» των ψηφοφόρων στο τουρκικό δημοψήφισμα

  • Έρευνα-«ακτινογραφία» των ψηφοφόρων στο τουρκικό δημοψήφισμα
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Hürriyet ο γνωστός και έμπειρος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν παραθέτει τα ευρήματα μιας πολύ σημαντικής έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος σε δείγμα 1.501 ψηφοφόρων και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Βασικό εύρημα ήταν ότι κριτήριο για το «Ναι» ή το «Όχι» ήταν ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στις εκλογές υπήρξαν ερντογανικές και αντιερντογανικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο μόνος ηγέτης που πραγματικά επηρέασε το 91% των ψηφοφόρων του «Ναι» και το 78% των ψηφοφόρων του «Όχι».

Ένα εξίσου εντυπωσιακό εύρημα αφορά στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Σύμφωνα με την έρευνα, το 75% εκείνων που την 1η Νοεμβρίου 2015 ψήφισαν το κόμμα του Μπαχτσελί στις εθνικές εκλογές είπαν «Όχι» στο δημοψήφισμα! Από την άλλη πλευρά, ο ένας στους 10 ψηφοφόρους του κυβερνώντος ΑΚΡ ψήφισε «Όχι», παρά τη βούληση του ιδρυτή του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η απάντηση που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην ερώτηση πότε αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν: Το 86% των ψηφοφόρων του «Ναι» και το 88% των ψηφοφόρων του «Όχι» είχαν διαμορφώσει άποψη με το που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα. Κατά συνέπεια, σημειώνει ο Μουράτ Γετκίν, η προεκλογική εκστρατεία αφορούσε μια κρίσιμη μάζα αναποφάσιστων ψηφοφόρων της τάξης του 12-14%.

Αν και μία από τις συνταγματικές αλλαγές είναι η μείωση του ορίου ηλικίας για το εκλέγεσθαι, οι νέοι γύρισαν την πλάτη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 58% όσων ψήφισαν για πρώτη φορά είπε «Όχι». Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι το 61% των ψηφοφόρων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ψήφισε κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.