20 Απρίλιος 2017, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2017, 15:46

Ποδήλατο για περισσότερα χρόνια ζωής συστήνει μια νέα έρευνα

  • Ποδήλατο για περισσότερα χρόνια ζωής συστήνει μια νέα έρευνα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το «μυστικό» της μακροζωίας θεωρούν ότι βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος θέλει να ζήσει περισσότερο, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων, και επιπλέον να νιώσει όμορφα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πηγαίνει στη δουλειά του με ποδήλατο!

Οι μελετητές, με επικεφαλής τον δρ Τζέισον Γκιλ, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας στοιχεία για περίπου 264.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 53 ετών, και συνέκριναν τον τρόπο που πήγαιναν στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας τους. Σύμφωνα με το BBC και το Reuters, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είχαν όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το ποδήλατο.

Όσο μεγαλύτερη διαδρομή κάνει κάποιος με το ποδήλατο έως τη δουλειά του, τόσο μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το όφελος για την υγεία του.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal σημειώνεται ακόμα ότι όσοι ποδηλατούν έχουν 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και 46% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μάλιστα τονίζεται ότι το περπάτημα έως τη δουλειά έχει μικρότερα οφέλη, ωστόσο μειώνει κατά 27% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου από αυτήν.