21 Απρίλιος 2017, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2017, 14:56

Πώς το Facebook θα διαβάζει τις σκέψεις των χρηστών

  • Πώς το Facebook θα διαβάζει τις σκέψεις των χρηστών

Ναι, αυτό σίγουρα θα μπορούσε να είναι σκηνή από το μέλλον. Το πότε ακριβώς θα συμβεί δεν γνωρίζουμε αλλά εάν πιστέψουμε το Facebook θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι θα πληκτρολογούν κείμενα με το μυαλό και όχι με τα χέρια τους!

Η εταιρεία έχει ήδη αναθέσει το πρότζεκτ σε 60μελή ομάδα ερευνητών που έχει αποστολή να αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στην ετήσια σύνοδο προγραμματιστών λογισμικού που οργάνωσε το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το BBC και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και  Agence France-Presse (AFP). 


Η Ρετζίνα Ντούγκαν της Facebook έχει πολλά «προχωρημένα» σχέδια για το μέλλον (φωτ.: adweek.com)

Η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοποριακής τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεστε».

«Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το νιώθετε αμέσως στα ισπανικά», δήλωσε η Ντάγκαν.

«Θα χρειαστούμε νέους μη επεμβατικούς αισθητήρες, που θα μπορούν να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατοντάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, από σημεία έκτασης λίγων χιλιοστών και χωρίς διαστρεβλώσεις του σήματος.


(Φωτ.: Illustration by James Bareham / The Verge)

Σήμερα καμία μη επεμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», όπως είπε.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους.

Ήδη τα έως τώρα πειράματα στη μυστηριώδη μονάδα Building 8 (Κτήριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.


Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ (φωτ.: Stephen Lam / Reuters)

Εξάλλου, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980». Για αυτό και εργάζονται πάνω σε «ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να την μετατρέψουμε σε μια φορέσιμη τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό “ναι” ή “όχι” με ένα εγκεφαλικό “κλικ”, θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς πιο φυσικά πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα». Πρόσθεσε πάντως ότι έγινε ήδη το πρώτο βήμα, αλλά η τεχνολογία θα πρέπει να εξελιχθεί, προτού εφαρμοστεί στην πράξη.