18 Οκτώβριος 2013, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:58

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών από την Τραπεζούντα στην Μελβούρνη!

  • Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών από την Τραπεζούντα στην Μελβούρνη!

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών από την Τραπεζούντα στην Μελβούρνη.

Του Κώστα Παταρίδη

Το άγγελμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένα μήνυμα που πρέπει να διατηρούμε καθημερινά μέσα στη ζωή μας. Έτσι η κοινωνία μας θα είναι πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, πιο ευλογημένη! Η Παναγία πρεσβεύει και νικά μέσα από τη μητρική αγάπη και στοργή της. Πρόσφερε τον μονάκριβο γιο της προς θυσία για την σωτηρία των ανθρώπων. Καλούμαστε όλοι να ακολουθήσαμε το παράδειγμά της με τις πράξεις μας - από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες.

Ένας φορέας που προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Παναγίας κατά το ανθρώπινο δυνατόν είναι αυτός της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας. Είναι τμήμα της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, ένας ιστορικός φιλανθρωπικός σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1904, με κύριο στόχο να προσφέρει μέριμνα σε κοπέλες που το είχαν ανάγκη. Δρούσε κάτω από δύσκολες συνθήκες μέσα σε μία κοινωνία εχθρική προς τους Έλληνες Ορθόδοξους όμως κατάφερε να προσφέρει ένα πολύτιμο έργο. Μετά τον ξεριζωμό, και χωρίς μεγάλη διάρκεια διακοπής, επανιδρύθηκε το 1923 στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη όπου και ανέπτυξε αξιόλογη δράση προσφέροντας ένα σημαντικό φιλανθρωπικό αλλά και πολιτιστικό ρόλο τα πρώτα χρόνια της εγκαταστάσεις του προσφυγικού πληθυσμού στη νέα τους πατρίδα.

Όπως είναι γνωστό, από τον Αύγουστο του 2008 (επιλέχτηκε αυτός ο μήνας για την έναρξη λειτουργίας του τμήματος ως φόρος τιμής προς την Παναγία Σουμελά) λειτουργεί τμήμα της «Μέριμνας» με έδρα τη Μελβούρνη, κατόπιν παραχώρησης άδειας της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Οι βασικοί σκοποί της ίδρυσης τμήματος της Μέριμνας στην Αυστραλία, με έδρα τη Μελβούρνη ταυτίζονται πλήρως με τους στόχους του πρώτου Σωματείου που ιδρύθηκε το 1904 στην Τραπεζούντα. Ο πρώτος στόχος είναι να βοηθά άπορους συμπολίτες που έχουν διάφορες ανάγκες με οικονομική ή και ηθική βοήθεια. Μέσω αυτού του στόχου, δημιουργείται ο δεύτερος οποίος είναι η διατήρηση, διάσωση και προβολή των ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία όπως είναι της Μελβούρνης.

Φέτος, το τμήμα αυτό της Μέριμνας έκλεισε πέντε χρόνια ζωής και δράσεις. Ως «δώρο» και ως φόρο τιμής προς την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεάνιας ο σύλλογος Ποντιακή Εστία Μελβούρνης τίμησε την προσφορά αυτού του φιλανθρωπικού συλλόγου κατά τις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε προς τιμή της Παναγίας Σουμελάς, προσφέροντας στις κυρίες της Μέριμνας «το ανοιγάρ τση Εστίας».

Η Ποντιακή Εστία από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της «Μέριμνας» στη Μελβούρνη έχει σταθεί στο πλευρό της, συμβάλλοντας σε κάθε προσπάθεια του φιλανθρωπικού φορέα είτε οικονομικά ή και ηθικά.

Έχουν πετύχει πολλά φιλανθρωπικά έργα χάρη αυτής της συνεργασίας. Επίσης έχουν διοργανώσει αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις από κοινού, με σκοπό την προβολή της ιστορίας, των ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε είναι ότι σε μία από αυτές τις σημαντικές συνεργασίες. Χάρη σ΄αυτήν τη συνεργασία προβλήθηκε για πρώτη φορά σε πόλη της Αυστραλίας το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών» του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ποντιακής Εστίας, με χορηγία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών.

Εκτός από το «ανοιγάρ τση Εστίας» η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης πρόσφερε επίσης και χώρο/γραφείο μέσων του οποίου η «Μέριμνα» θα μπορεί να λειτουργεί και να συνεχίσει να πετυχαίνει τους σημαντικούς στόχους της.

«Θέλαμε να τιμήσουμε την Μέριμνα Ποντίων Κυριών και με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε στα μέλη του δικού μας συλλόγου πόσο σημαντική είναι η φιλανθρωπική προσφορά του φορέα αυτού στην κοινωνία μας. Έτσι ευχόμαστε και άλλα μέλη του συλλόγου να πλησιάσουν την Μέριμνα και να προσφέρουν και αυτοί στις δράσεις του φορέα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης Νικόλαος Κρικέλης για την πρωτοβουλία αυτήν.

Η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεάνιας, Λίτσα Αθανασιάδη, έκφρασε την συγκίνηση της λέγοντας «Νιώθουμε υπερηφάνεια που υπηρετούμε τη Μέριμνα, ένας φορέας με μια μακρά ιστορία που ξεκίνησε στην Τραπεζούντα, συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη και σήμερα έχει πλέον έδρα και στους Αντίποδες του νότου, εδώ στην Μελβούρνη, όπου ζουν αρκετοί Πόντιοι με πάθος για την διατήρηση και διάσωση της Ποντιακής ταυτότητας. Η συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι σημαντική και απαραίτητη. Ο κάθε φορέας έχει και τους δικούς του στόχους. Ο δικός μας φορέας είναι φιλανθρωπικός και βάση αυτό τον στόχο πορευόμαστε τα τελευταία πέντε χρονιά και θα συνεχίσουμε όσον το δυνατόν στο μέλλον. Η Ποντιακή Εστία είναι ένας σύλλογος που έχει σταθεί δίπλα μας από την αρχή και σήμερα ανοίγει την αγκαλιά της και μας προσφέρει μια ζεστή φωλιά. Εύχομαι αυτή η συνεργασία να συνεχίσει και να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ποντιακούς συλλόγους.
Η φιλανθρωπική προσπάθεια της Μέριμνας Ποντίων Κυριών συνεχίστηκε την περασμένη Κυριακή 25 Αυγούστου.

Σε γεύμα που δόθηκε στην ταβέρνα «Ρέμβη» συγκεντρώθηκε το ποσό των $10.000, μέρος από το οποίο δόθηκε στον μικρό Λουκά, στον έρανο που γίνεται για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και τα υπόλοιπα για να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτείται για την περαιτέρω θεραπεία του Χρήστου Ταρπινίδη, που, ως γνωστόν, η Μέριμνα έχει ήδη επωμιστεί όλα τα έξοδα, ύψους $48.000 για θεραπευτική αγωγή στην Αμερική, και τώρα αναλαμβάνει να τον στείλει για άλλους τρεις μήνες με όλα τα έξοδα καλυμμένα για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr