16 Απρίλιος 2017, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2017, 23:24

Ιστορικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Ερντογάν

  • Ιστορικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Ερντογάν

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως –ελπίζει– τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του «ναι» αγγίζει το ποσοστό του 51,5% και ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του «όχι». Μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της χώρας. «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι», δήλωσε.

Όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Υπογράμμισε ακόμη ότι η στήριξη των πολιτών για τη συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.

Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος. Θα συζητήσω αμέσως το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί, είπε ο Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη. Τόνισε δε ότι θα θέσει το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής σε δημοψήφισμα, εφόσον χρειαστεί.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.