14 Απρίλιος 2017, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2017, 19:15

Δίχασε προτού καν διανεμηθεί η ταινία του Χόλιγουντ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Δίχασε προτού καν διανεμηθεί η ταινία του Χόλιγουντ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Σαρλότ Λε Μπον πρωταγωνιστούν στην ταινία «The Promise» (φωτ.: IMDb)

Χρησιμοποιώντας το… απαραίτητο ρομάντζο ώστε να ταιριάζει στα μέτρα ενός blockbuster, το Χόλιγουντ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μέσω του φιλμ The Promise (Η υπόσχεση).

Είναι η πρώτη φορά που τα αμερικανικά στούντιο ασχολούνται με ένα θέμα που «καίει» την Τουρκία, και κάπως έτσι εξηγείται η «πολεμική» που υπάρχει στη δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα IMDb, παρά το γεγονός ότι οι επίσημες προβολές είναι μόλις τέσσερις. Οι κριτικές των χρηστών για την ταινία που προβλήθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Φεστιβάλ του Τορόντο δίνουν στο φιλμ βαθμολογία μόλις 4,2/10.

Πολλοί θεωρούν ότι από πίσω «κρύβονται» Τούρκοι πολίτες, καθώς η χώρα μέχρι και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει τόσο τη Γενοκτονία των Αρμενίων όσο και τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια Αρμένιοι από όλους τους χώρους συστρατεύονται σε μια κοινή προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις για την αναγνώριση· και καταλληλότερο «μέσο» από το σινεμά δεν υπάρχει.


Ο Όσκαρ Άϊζακ ενσαρκώνει έναν Αρμένιο φοιτητή Ιατρικής (φωτ.: IMDb)

Το The Promise, το οποίο σκηνοθετεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Τέρι Τζορτζ (Hotel Rwada), κόστισε περίπου 100 εκατ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον εκλιπόντα δισεκατομμυριούχο Κιρκ Κερκόριαν. Πρωταγωνιστής είναι ο Όσκαρ Άϊζακ ο οποίος ενσαρκώνει έναν Αρμένιο φοιτητή Ιατρικής που γνωρίζει έναν Αμερικάνο δημοσιογράφο του Associated Press (Κρίστιαν Μπέιλ) και την Αρμένισσα γυναίκα του (Σάρλοτ Λε Μπον), την οποία ερωτεύεται.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1914 και μετά.

Οι θεατές παρακολουθούν την εξέλιξη μιας ιδιαίτερης ιστορίας αγάπης, μέσα σε ένα κλίμα ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας που θα οδηγήσει στην οργάνωση και την εκτέλεση της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα. Οι πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τους ανθρώπους που αγαπούν, αλλά και τους ίδιους.

Στις ΗΠΑ η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 12 Απριλίου, ενώ το αμερικανικό κοινό θα μπορεί να δει το The Promise από τις 21 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.