12 Απρίλιος 2017, 23:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2017, 23:17

Επικράτηση του «Όχι» δείχνει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

  • Επικράτηση του «Όχι» δείχνει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία
    Σε απόσταση αναπνοής πλέον από το κρίσιμο δημοψήφισμα η Τουρκία (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Επικράτηση του «Όχι» με σχετική άνεση προβλέπει τελευταία δημοσκόπηση στην Τουρκία, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα των καλπών για το ιστορικό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Η δημοσκόπηση δίνει στο «Όχι» προβάδισμα επτά μονάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Δημοσκοπήσεων Ευρασίας το 53,75% της τουρκικής κοινωνίας ψηφίζει «Όχι». Το ποσοστό του «Ναι» είναι 46,25%.

Περίπου 3 στους 10 υποστηρικτές του ΑΚΡ, με βάση την έρευνα, δεν υποστηρίζουν το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης. Στο Κίνημα των Γκρίζων Λύκων, του οποίου η ηγεσία αποφάσισε να υποστηρίξει το «Ναι», περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος ψηφίζουν «Όχι». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ναι» ψηφίζει μόλις το 1% της κομματικής βάσης. Στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών το ποσοστό του «Ναι» είναι μόλις 3,3%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας και σε αυτήν συμμετείχαν 8.160 άτομα.

Η ίδια έρευνα καταμέτρησε και τα ποσοστά των κομμάτων, στην περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές στην Τουρκία και έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του, με ποσοστό 48,3%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα υπολείπεται σημαντικά με ποσοστό 30,2%, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης φαίνεται να συγκεντρώνει 9,1% και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών 10,2%.