17 Απρίλιος 2017, 15:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2017, 14:44

Ο Παντελής Βούλγαρης επιστρέφει με κεντρικό ήρωα τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

  • Ο Παντελής Βούλγαρης επιστρέφει με κεντρικό ήρωα τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη
    Ο Παντελής Βούλγαρης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Γκρο πλαν στα χρόνια της Κατοχής με κεντρικό ήρωα τον γεννημένο στην Προύσα και μεγαλωμένο στην Κρήτη Ναπολέοντα Σουκατζίδη κάνει ο Παντελής Βούλγαρης. Τέσσερα χρόνια μετά την πολυβραβευμένη Μικρά Αγγλία, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το φιλμ Το Τελευταίο σημείωμα, και καταπιάνεται με μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση από τους Ναζί 200 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη συνδυάζει την Ιστορία και τη μυθοπλασία, «ένα κινηματογραφικό σημείωμα μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει, πρώτα από τις Φυλακές Ιτζεδίν στη Σούδα εκεί όπου πριν από τρεις δεκαετίες ο σκηνοθέτης γύρισε τα Πέτρινα Χρόνια – θα συνεχιστούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κρήτης και της Αττικής. Το σενάριο υπογράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη. Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε, ενώ τη μνηστή του Χαρά Λιουδάκη παίζει η Ελληνοαμερικανίδα Μελία Κρίλινγκ.

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης (φωτ. αριστερά) ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου. Με σπουδές στη Μέση Εμπορική Σχολή ασκούσε το επάγγελμα του λογιστή. Ήξερε ρωσικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και τουρκικά, γι’ αυτό και κατά την κράτησή του στο Χαϊδάρι εκτελούσε χρέη διερμηνέα του διοικητή του στρατοπέδου Καρλ Φίσερ. Πρώτη φορά συνελήφθη το 1936 από τη δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε στον Αϊ-Στράτη εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.

Στις 27 Απριλίου 1944 σε χαράδρα στην περιοχή των Μολάων σκοτώθηκε σε ενέδρα ο στρατηγός Κρες και τρεις αξιωματικοί της συνοδείας του. Για κάθε έναν Γερμανό αποφασίστηκε να εκτελεστούν 50 Έλληνες. Στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο διοικητής Φίσερ δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από τη λίστα των μελλοθάνατων και να μπει άλλος στη θέση του, ωστόσο εκείνος αρνείται.

Ο κινηματογραφικός φακός του Παντελή Βούγλαρη εξιστορεί τα γεγονότα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου πριν από εκείνη την Πρωτομαγιά, και «συστήνει» τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων στην Κρήτη επιστρατεύτηκε και ένα συλλεκτικό Κubelwagen, ένα γερμανικό όχημα τύπου τζιπ το οποίο ανήκει στον αρχιτέκτονα και καθηγητή Αριστομένη Βαρουδάκη. «Από το 1940 βγήκαν 48.000 κομμάτια και το συγκεκριμένο έχει αύξοντα αριθμό 10.210 του 1942», τόνισε στα Χανιώτικα Νέα

Το Τελευταίο Σημείωμα θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017.