12 Απρίλιος 2017, 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2017, 23:32

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν αθρόες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

  • Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν αθρόες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Καλά κρατεί για μία ακόμα χρονιά ο «πόλεμος του οβελία», αφού εντελώς διαφορετικά στοιχεία προσκομίζουν κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αμνοερίφια. Οι μεν πρώτοι κάνουν λόγο για επάρκεια στην αγορά άριστης ποιότητας ελληνικού κρέατος, ενώ οι δεύτεροι εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών καταγγέλλοντας «ελληνοποιήσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα εδώ και ένα μήνα μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα ζωντανά ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία σφάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρων και στη συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές ως ελληνικά.

Ακόμα, σημειώνει ότι η μειωμένη ποσότητα αμνοεριφίων στην αγορά είναι συνέπεια του φετινού παγετού εξαιτίας του οποίου οι κτηνοτρόφοι έχασαν μεγάλο μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου, αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών με τις οποίες οι κτηνοτρόφοι πωλούν τα προϊόντα τους. «Επειδή οι κτηνοτρόφοι εργάζονται σκληρά, χωρίς να εξοικονομούν χρήματα, είναι πολύ πιθανό το Πάσχα του 2018 να μην υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια στην αγορά», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γκαρμπούνης υποστήριξε ότι στην Ελλάδα απολαμβάνουμε το ποιοτικότερο αρνί και κατσίκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές των αμνοεριφίων, ο πρόεδρος των κρεοπωλών ανέφερε ότι φέτος αγόρασαν από τους κτηνοτρόφους από 5,5 έως 6,20 ευρώ το κιλό, και πωλούν από 8 έως 9,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες ως και 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αναφορικά με τις παραγγελίες που γίνονται φέτος, τόνισε ότι είναι λιγότερες σε ποσοστό άνω του 10%.