12 Απρίλιος 2017, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2017, 14:56

Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στον Έβρο (φωτο, βίντεο)

  • Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στον Έβρο (φωτο, βίντεο)
  • Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στον Έβρο (φωτο, βίντεο)
  • Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στον Έβρο (φωτο, βίντεο)

Τον ελάχιστο φόρο τιμής για το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών» απότισαν φορείς και απόγονοι Θρακιωτών και γενοκτονημένων λαών στο μνημείο «Χατζή Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη» στην Αλεξανδρούπολη και τα μνημεία ηρώων σε Διδυμότειχο, Ορεστιάδα και Σουφλί την Πέμπτη 6 Απριλίου. Στα κατά τόπους μνημεία οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού, καταθέσεις στεφάνων από τις Αρχές και τους συλλόγους, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο.

Την επόμενη, ημέρα 7 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης έγινε ομιλία του δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα «Ο ελληνισμός της Θράκης και η Γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς: Μνήμη και αναγνώριση». Ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Από τη μία πλευρά ο “συνωστισμός” στην Αδριανούπολη, στην Τραπεζούντα, στη Σμύρνη, που προβάλλεται ακόμη και στη δημόσια τηλεόραση και τα σχολικά βιβλία, και από την άλλη οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας σε όλον τον κόσμο που απουσιάζουν από τον δημόσιο λόγο. Ο Ερντογάν που απειλεί να μας ρίξει στη θάλασσα και να μας κάνει λαό μουσείων, οι λάτρεις του Κεμάλ και του Χίτλερ, αλλά και οι άνθρωποι που σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία, αγωνίζονται για την αποκατάσταση της Ιστορίας και της Μνήμης:  Ο καθένας επιλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

Την ομιλία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης», και συμμετείχε με τραγούδια η μικτή ενόργανη χορωδία του.

Τις εκδηλώσεις μνήμης διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και έγιναν σε συνεργασία με συλλόγους-μέλη της ΕΠΟΦΕ, υπό την αιγίδα της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, και της μητρόπολης Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας. Την υποστήριξαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, καθώς και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου.

  • Φωτογραφίες: reportal.gr.
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ06
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2017