17 Οκτώβριος 2013, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:58

Αυτές είναι οι τροφές που μας κλέβουν την ενέργεια!

  • Αυτές είναι οι τροφές που μας κλέβουν την ενέργεια!

Αυτές είναι οι τροφές που μας κλέβουν την ενέργεια!

Προσοχή: Μερικοί «διατροφικοί κλέφτες» κρύβονται στα ντουλάπια τις κουζίνας μας!

Οτιδήποτε τρώμε έχει έναν ορισμένο αντίκτυπο στα ημερήσια αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας. Άλλες τροφές μας τονώνουν και άλλες μας ρίχνουν. Εάν επιλέγουμε τις λάθος τροφές, είναι πολύ πιθανό να αισθανθούμε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε.

Μάθετε ποιες είναι οι «ένοχες» τροφές που μπορεί να σας εμποδίσουν να ολοκληρώσετε με επιτυχία τη μέρα σας.

Επεξεργασμένες τροφές

Πρόκειται για τροφές που περιέχουν χημικά ή είναι γενετικά τροποποιημένες. Όχι μόνο δε μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, αλλά κατασπαταλούν και τα αποθέματα που υπάρχουν στον οργανισμό. Έτσι καταλήγουμε να πεινάμε συνέχεια και να τρώμε περισσότερο.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα έχει τη φήμη της τροφής που φέρνει νύστα! Περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί χαλάρωση. Μια φέτα βραστή γαλοπούλα στο σάντουιτς δεν πρόκειται να σας κάνει να κοιμηθείτε στην καρέκλα, όμως προσέξτε τις ποσότητες και τις ώρες που επιλέγετε να φάτε γαλοπούλα.

Γλυκά με πολλή ζάχαρη

Η ζάχαρη συχνά μας παραπλανεί, καθώς πιστεύουμε ότι μας δίνει ενέργεια. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η τόνωση είναι μόνο παροδική· η γλυκόζη στο αίμα αρχικά ανεβαίνει, όμως μετά το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη και τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν απότομα. Το αποτέλεσμα; Ξεμένουμε από ενέργεια και καταρρέουμε.

Τηγανητά

Τα τηγανητά φαγητά περιέχουν λιπαρά κι έτσι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν κατά την πέψη. Έτσι, καταναλώνουμε τα πολύτιμα αποθέματα που έχουμε σε ενέργεια.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πολύ πιο δύσπεπτο από άλλες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να το μεταβολίσουμε.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ επιβραδύνει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι, μας κάνει να αισθανόμαστε πεσμένοι και κουρασμένοι.
 
Ψωμί

Το ψωμί περιέχει υδατάνθρακες κι έτσι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας στερήσει ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το ψωμί κάνει τα επίπεδα της γλυκόζης να αυξομειώνονται απότομα. Με άλλα λόγια, τη μια στιγμή αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και την άλλη θέλουμε να πάμε για ύπνο!

Πηγή: onmed.gr