10 Απρίλιος 2017, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2017, 15:11

Από Ιούλιο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για τον εξωδικαστικό

  • Από Ιούλιο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για τον εξωδικαστικό
    Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, το οποίο δυνητικά αφορά 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Υπολογίζεται ότι θα χρειάζεται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Το νομοσχέδιο δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών, αλλά θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε ότι η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης αλλά και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών, «γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού θα είναι win-win για όλες τις πλευρές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παπαδημητρίου: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές, με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίες, και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των Ταμείων. «Δημιουργούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν περιέχει διάταξη για να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι τραπεζών και του Δημοσίου, και το θέμα θα διευθετηθεί με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.