10 Απρίλιος 2017, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2017, 17:23

Με παραδοσιακές φορεσιές οι Πόντιοι τίμησαν την Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές (φωτο, βίντεο)

  • Με παραδοσιακές φορεσιές οι Πόντιοι τίμησαν την Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές (φωτο, βίντεο)
    Λίγο πριν προσκυνήσουν τη χάρη και τα πάθη Του
  • Με παραδοσιακές φορεσιές οι Πόντιοι τίμησαν την Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές (φωτο, βίντεο)
    Ζιπκοφόροι λιτανεύουν την εικόνα του Κυρίου
  • Με παραδοσιακές φορεσιές οι Πόντιοι τίμησαν την Κυριακή των Βαΐων στις Αχαρνές (φωτο, βίντεο)
    Ποντιόπουλα με τις παραδοσιακές φορεσιές στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, Κυριακή των Βαΐων, η Θεία Λειτουργία και η αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου», στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών των ΓΟΧ.

Στη λιτανεία συμμετείχαν η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» και ο Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων.

Με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, μικροί και μεγάλοι, από τα ποντιακά σωματεία της Αττικής, παρίσταντο δεξιά και αριστερά της πομπής κρατώντας και κουνώντας βάγια από φοίνικα. Η περιφορά ξεκίνησε και κατέληξε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, αφού πρώτα ζιπκοφόροι λιτάνευσαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης την εικόνα του Κυρίου που εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα (Βαϊοφόρος).

Ο μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος ανέφερε στον πανηγυρικό λόγο του μεταξύ άλλων ότι όποιος δεν τιμά τις καταβολές του, είναι «στάχτη και αέρας». «Εμείς είμαστε εδώ να διατηρήσουμε, με συνοχή και επίγνωση του προορισμού και της αποστολής μας, όλα τα ήθη, τα έθιμα, παραδόσεις πίστεως και έθνους. Όχι πεισματικά, αλλά συνειδητά και αγωνιστικά να δώσουμε σε όλους το μήνυμα ότι εδώ ο τόπος αυτός που πατάμε είναι Ορθόδοξη Ελλάδα. Όσο και να θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν και να μας αποκαθηλώσουν ιερά και όσια, είμαστε εδώ», κατέληξε.

Στην περιφορά της εικόνας συμμετείχαν ιερείς, ιεροψάλτες και μοναχές, παιδιά των κατηχητικών σχολείων της μητρόπολης ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και άμφια ιεροπαίδων, και πλήθος πιστοί από ολόκληρη την Αττική.


Γρίζα: Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά των Αχαρνών και της ευρύτερης περιοχής, στην κεφαλή της πομπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι της πομπής προΐστατο μια κοπέλα που φορούσε τη γρίζα, την παραδοσιακή φορεσιά των Αχαρνών και της ευρύτερης περιοχής, ενώ η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αχαρνών, που συμμετείχε και στη λιτανεία.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery