9 Απρίλιος 2017, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2017, 13:40

Αμφισβητείται το διάταγμα μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε μουσείο

  • Αμφισβητείται το διάταγμα μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε μουσείο
    (Φωτ. : EPA / Tolga Bozoglu)

Την προκλητική απόφαση Ενρτογάν να προσευχηθεί στην Αγια-Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή σιγοντάρει με κάθε τρόπο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία, προβάλλοντας εκτενώς το βιβλίο του Τούρκου ιστορικού Μουσταφά Αρμαγάν, με τίτλο Aya Sofia Entrikalari, Οι ίντριγκες της Αγια-Σοφιάς, το οποίο αμφισβητεί το διάταγμα που υπέγραψε ο Κεμάλ για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, που μετέτρεψε την Αγια-Σοφιά από τζαμί σε μουσείο δεν είναι αυθεντικό.

Ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Κεμάλ στο διάταγμα είναι πλαστή και ως εκ τούτου δεν έχει νομική βάση και άρα η Αγια-Σοφιά μπορεί να λειτουργήσει ως τζαμί, όπως έγινε αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης, όπως αναφέρει το asianews.it.

Ο συγγραφές επικαλείται διάφορες πηγές για να ενισχύσει την άποψη ότι η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε μουσείο ήταν αποτέλεσμα ασφυκτικής πίεσης των δυτικών δυνάμεων προς την Τουρκία, με προεξάρχοντα τον Αμερικανό πρέσβη Τζόζεφ Γκριου.

Σημειώνει επίσης ως αναληθή την επίσκεψη του Κεμάλ στην Αγια-Σοφιά το 1935, μετά την ανακήρυξή της σε μουσείο, υπογραμμίζοντας ότι καμία τουρκική εφημερίδα της εποχής δεν αναφέρει το γεγονός, παρά μόνο η ελληνόφωνη εφημερίδα Απογεματινή της Κωνσταντινούπολης, στην έκδοση της 7ης Φεβρουαρίου του 1935. Ανακαλεί επίσης την έντονη αντίδραση της αιγυπτιακής εφημερίδας El Risale στη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε μουσείο.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προσευχηθεί στην Αγια-Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή, συνοδεία μελών του κόμματός του (ΑΚΡ) και εκπροσώπων του θρησκευτικού κατεστημένου.

Προσπάθεια του Σουλτάνου να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους στο στρατόπεδο του «Ναι» στο επίμαχο δημοψήφισμα, βλέπει πίσω από την προσευχή στο ιστορικό μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού και το asianews.it, που δημοσιεύει το σχετικό άρθρο.