7 Απρίλιος 2017, 22:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2017, 11:16

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί εισηγητής σε ημερίδα για τον Πόντο στην Άγκυρα

  • Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί εισηγητής σε ημερίδα για τον Πόντο στην Άγκυρα

Ο ελληνικής καταγωγής, διωκόμενος από την Τουρκία, Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali) θα είναι εισηγητής σε ημερίδα για τον Πόντο στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η ημερίδα της Ένωσης Έρευνας και Πολιτισμού της Ανατολίας θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα στις 8 Απριλίου, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ερντογάν στη γειτονική χώρα.

Αν μη τι άλλο, είναι ένα σημαντικό φόρουμ, που αποτελεί είδηση θάρρους για τους εκπροσώπων των ιστορικών λαών που ζουν στη σημερινή Τουρκία και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η ημερίδα περιλαμβάνει τις ομιλίες του Erkan Metin για τους Αρμένιους, του Vedat Kara για τους Αλεβίτες, τoυ Bereket Kar για τους Άραβες, του İsmail Beşikci για τους Άραβες, του Boz Erdoğan για τους Τσερκέζους, της Selma Koçira για τους Λαζούς και φυσικά του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί για τους Ρωμιούς του Πόντου.

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί είναι ένας αγωνιστής που έχει βιώσει διώξεις και φυλακίσεις, αλλά έχει μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα των Ρωμιών του Πόντου και έχει συμβάλλει με τις δράσεις του για τις ελευθερίες των λαών. Θυμίζουμε ότι είχε προσκληθεί να μιλήσει και στο περσινό, σημαντικό συνέδριο στην Άγκυρα, όπου διάφοροι ιστορικοί ερευνητές και μελετητές εξέθεσαν τις απόψεις τους για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Θεοφάνης Μαλκίδης