10 Απρίλιος 2017, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2017, 10:42

Αποκλειστικά στο pontos-news.gr το εγκώμιο «Η ζωή εν τάφω», με την ποντιακή λύρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα Εγκώμια του Επιταφίου της πρώτης στάσης παίζει η ποντιακή λύρα σε μια διαφορετική παραγωγή που γίνεται για πρώτη φορά και φέρει την υπογραφή του Γιάννη Γκόσιου, ιδρυτή της Προτύπου Ακαδημίας Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος».

Έχοντας στο πλευρό του πέντε σπουδαίους λυράρηδες, τους Γιώργο Ατματσίδη, Μπάμπη Κεμανετζίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο, Γιώργο Μωυσιάδη και Αβραάμ Γκόσιο, ο νεαρός καλλιτέχνης ψέλνει το εγκώμιο «Η ζωή εν τάφω, κατετέθης Χριστέ», με το οποίο αρχίζει η πρώτη στάση. «Λόγω των σπουδών μου στη βυζαντινή μουσική αλλά και της ιδιαίτερης σχέσης μου με την υμνολογία της εκκλησίας μας, είχα πάντα στο μυαλό μου μια τέτοια παραγωγή» εκμυστηρεύεται στο pontos-news.gr.

Το έργο ηχογραφείται για πρώτη φορά με την ποντιακή λύρα να έχει τον κυρίαρχο ρόλο, και τους λυράρηδες που συμμετέχουν να μην παίζουν μαζί αλλά ο καθένας χωριστά με τον δικό του τρόπο.

«Στο πλευρό μου, εκτός από τον λυράρη μου και αδερφό μου Αβραάμ, έχω και άλλους τέσσερις κορυφαίους λυράρηδες, ο καθένας από τους οποίους έπαιξε το “Η ζωή εν τάφω” με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αυτό θεωρώ πως είναι και το ιδιαίτερο. Δεν παίζουν ταυτόχρονα αλλά ο καθένας ξεχωριστά», λέει, τονίζοντας ότι αυτοί οι θρησκευτικοί ύμνοι έχουν αποδοθεί και με άλλα –ελληνικά και μη– παραδοσιακά μουσικά όργανα.

«Η λύρα είναι ο πρωταγωνιστής. Εγώ δεν κάνω κάτι διαφορετικό από το να το ψάλλω όπως το αισθάνομαι και το γνωρίζω»,  εξηγεί ο Γιάννης Γκόσιος, αφού «η λύρα είναι το “κέντρο” της συγκεκριμένης προσπάθειας, και σε κάτι που ίσως δεν την έχουμε συνηθίσει».

Η ηχογράφηση ξεκινά με τον ηθοποιό Γιώργο Συμεωνίδη, που αφηγείται κείμενο για τη Σταύρωση του Κυρίου, από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον. Η παραγωγή αυτή είναι ο προάγγελος ενός ολόκληρου άλμπουμ με όλα τα εγκώμια που θα αποδοθούν από ακόμα περισσότερες λύρες, πρόσθεσε.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης