7 Απρίλιος 2017, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2017, 11:45

Παραδοσιακά Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

  • Παραδοσιακά Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζυμώνουν το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια». Τους δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» πλάθουν, και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

ΥΛΙΚΑ
  • 440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ή και σιρόπι αγαύης για να τα κάνετε πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες)
  • 110 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. κανελλόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας)
  • ½  κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
  • 3 κ.σ. καρύδι τριμμένο
  • ½  σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κ.σ. κανέλλα ή σμυρνιό (μίγμα μπαχαρικών για γλυκά)
  • γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Φτιάχνουμε το κανελλόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, κάνουμε λακουβίτσα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο.
  2. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 120΄, και μετά πλάθουμε ανθρωπάκια με τα χεράκια τους. Μπήγουμε τα γαρύφαλλα για ματάκια, φτιάχνουμε το στόμα και τα χέρια τους, και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου 60΄, στη λαμαρίνα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 50°C. Αμέσως μετά τα τοποθετούμε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο.
  3. Ψήνουμε στους 180°C για 20΄ στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα.
  4. Μόλις τα αποσύρουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν λίγο.


Η παραπάνω δοσολογία θα βγάλει 10 λαζαράκια περίπου. Επίσης έχετε υπόψη ότι μπορείτε να τα κάνετε με όποια κουλουρένια ζύμη σας αρέσει. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι τα φτιάχνουν και με ποδαράκια.

  • Πηγή: vimaorthodoxias.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ