1 Απρίλιος 2017, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2017, 14:05

Απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα κάτω των 18 η Αυστρία

  • Απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα κάτω των 18 η Αυστρία
    (Φωτ.: EPA / Helmut Fohringer)

Στην απαγόρευση του καπνίσμαατος σε άτομα κάτω των 18 ετών προχωρά η Αυστρία από τα μέσα του 2018, έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων. Η συμφωνία υιοθετεί την πρόταση της Αυστριακής υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας, Σοφί Καρμάζιν, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται από τα 16 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι μόλις τα 11 χρόνια, το χαμηλότερο ηλικιακό όριο σε όλη την ΕΕ. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι μεταξύ των 15χρονων Αυστριακών το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26% στα δε αγόρια 24%.

Την ίδια πρόταση πάντως για απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών, η αυστριακή υπουργός την είχε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια για πρώτη φορά, αλλά η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απαγορεύσεις ως προς την πώληση και χρήση προϊόντων καπνού.