29 Μάρτιος 2017, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2017, 22:48

Η απαντητική επιστολή της ΟΣΕΠΕ στους επικριτές της

  • Το νέο ΔΣ της ΟΣΕΠΕ και οι αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου για τη ΔΙΣΥΠΕ

Με μια επιστολή που ξεκινά με αναφορές στους οραματισμούς και τους σκοπούς της ίδρυσής της και στα 36 χρόνια παρουσίας της στα ποντιακά δρώμενα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη ανακοινώνει πως δεν θα μπει στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων αλλά και δεν θα ασχοληθεί και με τους επικριτές της που την λασπολογούν.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, φορέας συνένωσης των αδερφών Ποντίων και φιλοποντίων της ξενιτιάς, από την πρώτη μέρα της ύπαρξής της, από την πρώτη ώρα και στιγμή σε εκείνο το θρυλικό πλέον ξενοδοχείο του Αμβούργου, με πολύ κόπο, αγώνες και διάλογο, πίστη και υπομονή, προσπάθησε να παραμείνει στη γραμμή των ιδρυτών της αλλά περισσότερο να είναι η φωλιά, η εστία, το φιλόξενο σπίτι κάθε ποντιακής καρδιάς στην ξενιτιά.

Αυτό δίδαξαν με το απαράμιλλο ήθος τους οι δύο αείμνηστοι πρόεδροί μας Γιάννης και Χρήστος Παπαδόπουλος. Μας άφησαν παρακαταθήκη τη δημοκρατική συμμετοχή, την ενσωμάτωση των διαφωνιών σε μια συνθετική κοινή πορεία, την καλή συντροφική παρέα μετά από πολύωρες δύσκολες και απαιτητικές συνεδριάσεις, να αποφορτιζόμαστε αγαπώντας ο ένας τον άλλον παρά τις διαφορές μας με τον ήχο της λύρας σε ένα τραπέζι.

Έτσι αποχωρούσαμε από τα συνέδρια και τα συμβούλια μας. Αυτή είναι η κληρονομιά που μας άφησαν. Αυτή είναι η ποντιακή τους διαθήκη προς όλους εμάς. Αυτό μας διατήρησε ακμαίους και δυνατούς επί 36 χρόνια.

Αυτό ενέπνευσε διαχρονικά την νεολαία μας. Αυτό ήταν το «μυστικό» της μαγείας των φεστιβάλ μας, των συνδιασκέψεων μας. Αυτή την παρακαταθήκη ορκιστήκαμε όσοι υπηρετήσαμε τον φορέα και την ουσία του να την στηρίξουμε πάση θυσία παρά τις προκλήσεις που δεχόμαστε. Η ΟΣΕΠΕ έχει ζυμωθεί από την αρχή της ίδρυσής της με τις δημοκρατικές πρακτικές. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει πολύ σοβαρά την οργάνωση των φορέων και τη συνέπεια εις ό,τι αφορά τη συγκρότηση και την επίβλεψη των θεμάτων τους, εναρμονιστήκαμε εξαρχής σε αυτό το πλαίσιο και θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει να αντεπεξέλθουμε σε κάθε ανάγκη που το αυστηρό νομικό καθεστώς της χώρας υποδοχής απαιτεί.

Το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ δεν θα μπει στην διαδικασία να σχολιάσει το δελτίο Τύπου της ΔΙΣΥΠΕ. Σας αποστέλλουμε όμως τις 5 επιστολές που έστειλε το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ στους 46 συλλόγους αυτής, συμπεριλαμβανομένου και του αντιγράφου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα e-mail των συλλόγων. Περίτρανα φαίνεται η άρτια και λεπτομερέστατη ενημέρωση των συλλόγων μας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι αποσκοπεί η λασπολογία και τα ψεύδη της ηγετικής ομάδας της ΔΙΣΥΠΕ αλλά και των πρώην προέδρων της ΟΣΕΠΕ. Θεωρούμε πως καμία άλλη ομοσπονδία δεν είχε κάνει τόσο εμπεριστατωμένη ενημέρωση στα σωματεία της. Επίσης σας αποστέλλουμε το χειρόγραφο πρακτικό του ΔΣ της ΟΣΕΠΕ, στο οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα η μη συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στο καταστατικό συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ το οποίο συνυπογράφει και ο κύριος Μπουρσανίδης, μέλος του ΔΣ τότε. Και τώρα καταγγέλλει ο ίδιος δήθεν μη ενημέρωση των σωματείων και την απουσία μας από το συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ. Τα σχόλια δικά σας.

Επίσης σε μια από τις επιστολές αποδέκτες ήταν και οι κύριοι Τσορακλίδης, Μπουρσανίδης και Αμαραντίδης. Επίσης και εδώ τα σχόλια δικά σας.

Δεν γνωρίζουμε πού αποσκοπεί αυτή η κακοπιστία αυτών των ανθρώπων που δήθεν κόπτονται για το καλό του ποντιακού στοιχείου και την ενότητά του. Όλοι κρίνονται, και εμείς και αυτοί.