30 Μάρτιος 2017, 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2017, 08:12

Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κρύα Βρύση Πέλλας (φωτο)

  • Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κρύα Βρύση Πέλλας (φωτο)
    Τα μέλη της επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου Γενοκτονίας στην Κρύα βρύση, η πρόεδρος Σοφία Τσεσμετζίδου και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» π. Βασίλειος Τσουφλίδης (φωτ.: π. Βασίλειος Τσουφλίδης)

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» υποδέχθηκαν τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 23 Μαρτίου 2017) του Δήμου Πέλλας για την ανέγερση μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κρύα Βρύση. Προηγήθηκε αίτημα στην Κοινότητα της κωμόπολης, το οποίο είχε λάβει θετική απάντηση.

Το μνημείο θα ανεγερθεί μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, σε μια έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων, σε κεντρικό σημείο της κωμόπολης.

Το κόστος του μνημείου θα το επιβαρυνθεί εξολοκλήρου ο τοπικός σύλλογος των Ποντίων. «Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε χρήματα» αναφέρει στο pontos-news.gr ο π. Βασίλειος Τσουφλίδης, πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, μέλος του Συλλόγου αλλά και της επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου, «γιατί το μνημείο θα το ανεγείρουμε εμείς». Γι’ αυτόν το λόγο δημιουργήθηκε ξεχωριστό ταμείο κι εκεί συγκεντρώνονται τα χρήματα από τις διάφορες χορηγίες αλλά και δράσεις που πραγματοποιούν. Ήδη κατάφεραν και συγκέντρωσαν –χονδρικά, όπως μας ανέφερε το μέλος της επιτροπής– το ⅙ του συνολικού ποσού.


Ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος με τον π. Βασίλειο (φωτ.: π. Βασίλειος Τσουφλίδης)

Τα μέλη του Συλλόγου δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου το μνημείο να ανεγερθεί σύντομα. Απευθύνονται σε ιδιώτες, ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια, σε καταστήματα με υλικά οικοδομών, προκειμένου να βρουν κόσμο που θα τους ακολουθήσει σε αυτή την πρωτοβουλία. «Δυστυχώς έχουμε αργήσει πολύ», μας εκμυστηρεύεται ο π. Βασίλειος. «Στη δύσκολη εποχή την οποία ζούμε οικονομικά στην πατρίδα, αυτό το πράγμα στην κοινωνία μας είναι πολύ σημαντικό», καταλήγει.

Στην Κρύα Βρύση Πέλλας το 80% των κατοίκων έχει ποντιακή καταγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο θα είναι μεγαλοπρεπές, καλαίσθητο, θα αποτελείται από τέσσερις κίονες ιωνικού ρυθμού και στη μετόπη θα απεικονίζεται η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού από την Αρχαιότητα μέχρι τον ξεριζωμό. Είναι ένα προσεγμένο μνημείο με χαμηλό κόστος, αναφέρει π. Βασίλειος, καθώς ο αρχιτέκτονας-μηχανικός (μέλος του Συλλόγου) Στάθης Μαυρίδης αλλά και το δίκτυο των ανθρώπων του που θα συνδράμουν μέσω διαφόρων χορηγιών, θα βοηθήσουν ώστε να ελαττωθεί το κόστος.


Το μνημείο όπως το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας και μέλος του Συλλόγου Στάθης Μαυρίδης

Για την ιστορία, η επιτροπή του Συλλόγου που επιφορτίσθηκε το ρόλο της ανέγερσης του μνημείου αποτελείται από την πρόεδρο του «Αλέξανδρου Υψηλάντη» Σοφία Τσεσμετζίδου και τα μέλη Στάθη Μαυρίδη (που έκανε και τη μελέτη του μνημείου), Γιώτα Σαρηγιαννίδου (ταμίας της επιτροπής) και π. Βασίλειο Τσουφλίδη.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης